IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:16 | 7 март 2016
Обновен: 13:12 | 28 април 2024

Около 40 000 варненки страдат от остеопороза

Профилактиката все още не се поема от Здравната каса

По материала работи: Слав Велев
Около 40 000 варненки страдат от остеопороза

Най-малко 40 000 жени над 45-годишна възраст вероятно страдат от остеопороза във Варна, а около 46% от дамското население в областта попадат в уязвимата възрастова група за поява на заболяването. Това съобщи на пресконференция д-р Васил Василев, завеждащ лекар в Центъра по остеопороза и остеометрия в ДКЦ „Чайка“.

 

Той допълни, че годишно само около 3500 души се подлагат на скринингови изследвания за измерване на костната плътност, а тази цифра съставлява едва 10% от застрашените или вече засегнати от болестта на чупливите кости. Като основна причина за тази тенденция той посочва икономическия фактор - изследването не се заплаща от Здравната каса.

 

Болестният процес започва без никаква симптоматика, а веднъж възникнало, заболяването отнема от свободата на засегнатите, коментира д-р Василев. Той подчерта, че профилактиката и навременно назначена терапия в ранен стадий биха забавили остеопорозата. Световната здравна организация отрежда трето място на болестта по социална значимост и я титулува „тихия крадец“, припомни д-р Василев.

 

Въпреки че остеопорозата е заболяване, характерно предимно за жени, навлизащи в менопауза, представителите на силния пол също са уязвими. При мъжете „тихият крадец“ се появява и след продължителна употребата на кортикостероидни препарати, обясни д-р Василев.

 

В застрашената група с намалена костна плътност попадат 41% от изследваните мъже през изминалата година, а жените са 46%. Това състояние на намалена костна плътност (остеопения) е първият стадий на болестта. Статистиката е съставена на база на 1170 изследвани във варненския център, стана ясно още на пресконференцията.

 

Елисавета Илиева

Коментари

Новини Варна