IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
14:21 | 8 март 2016
Обновен: 16:11 | 2 май 2024

Иван Портних: Чистотата на града е въпрос, който не търпи отлагане

Процедурата по избор на сметопочистваща фирма е на финалния си етап

По материала работи: Слав Велев
Иван Портних: Чистотата на града е въпрос, който не търпи отлагане

Чистота на града е въпрос, който не търпи отлагане, подчерта кметът Иван Портних пред журналисти.  „Знаете, че спряхме двете най-големи обществени поръчки, които са на дневен ред в града на стойност около 150 млн. лв. Но ако с ремонтите можем да почакаме няколко месеца, за да изтрием всякакви съмнения, за каквото и да било като нередност, чистотата няма как да чака. Тази дейност трябва да се осъществява, за да има нормален ритъм на живот в града. Непочистването на боклука знаете до какво води. Още повече, че сме на прага на туристическия сезон, когато обемът на града се увеличава двойно и тройно, ако включим и курортните комплекси, няма как с това да се правят експерименти. Колегите от туристическия бранш реагираха изключително бързо и остро на опитите за спиране на обществените поръчки, свързани с чистотата и ги окачествиха като саботаж на предстоящия сезон. Имат доста основания да използват точно тази думa. Искам да подчертая, че до момента не е постъпила нито една жалба относно процедурата за избор на сметопочистваща фирма и методологията за оценяване на кандидатите. Нито една, подчертавам. Няма как да имаме притеснения, че методологията не е коректна, защото тогава би следвало участниците, които я намират за такава да са обжалили още при първата стъпка – т.е. публикуването на самата методология“ – каза Иван Портних. 


Той подчерта, че работата на комисията, която оценява фирмите - кандидати за договор с община Варна в областта на сметопочистването е на финалния си етап. „В момента са отворени ценовите предложения и предстои комисията да изпраща въпроси за обосновки към участниците. След като приключи този процес, тя вече трябва да излезе с решение. Нека оставим комисията да си свърши работата, защото и по закон няма как да коментираме нещо, което не се е случило, а и така се намесваме в работата на тази комисия, а това не е редно. Всички протоколи и документи, свързани с работата й ще станат публични – както се случва с всяка една комисия. Публикуват се протоколи, мотиви за даденото решение, т.е. за всяка стъпка в хода на процедурата“ – допълни Портних.


Той подчерта, че променената процедура за избор на сметопочистваща фирма в града е един от акцентите в управленската програма на неговия екип. „На първо място беше важно да бъде променен срокът на действие на договора от 15 на 5 години. Видно е, че 15 години е прекалено дълъг срок, защото в този период градът се развива и към днешна дата договорите, които наследих всъщност изобщо не отговарят на необходимостите на днешния ден. Заложихме и изключително високи критерии по отношение на сметопочистващата техника, т.е. – клас Евро 5 на двигателите или на практика чисто нови сметопочистващи камиони, чисто нови съдове, повишена кратност на почистването и ред услуги, които досега в договорите на практика не съществуваха – машинно миене, машинно метене, почистване на графити, на парапети, на мантинели, на зелени площи и т.н. Вярвам, че с тази процедура и с изискванията, които сме заложили към изпълнителите, наистина ще можем след няколко месеца да отчетем, че нивото на поддържане на чистота в града се е повишило значително“ – коментира градоначалникът. 


Санкциите, наложени на сметопочистващи и снегопочистващи фирми заради неизпълнение на задълженията им към община Варна са на обща стойност около милион и половина лева за последните две години. 


Полина Петрова

 

 

Коментари

Новини Варна