IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:34 | 14 март 2016
Обновен: 12:03 | 17 април 2024

Варненски ученици отпразнуваха Деня на числото Пи (СНИМКИ)

Малчуганите написаха стихове и разкази, направиха сладки и пана с Градът на Пи

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Учениците от варненското училище „Найден Геров“ отпразнуваха деня на числото Пи. Събитието се чества за първи път в школото по инициатива на учителката по математика Живка Славова. „Денят на числото Пи се отбелязва от 1985 г. Решихме с децата и ние да го отбележим по някакъв начин. Подготвяхме се около месец. Децата бяха много ентусиазирани и се включиха с желание. Някои писаха стихотворения, други разкази, имаме и песни, дори и сладки изкушения под формата на Пи. Направихме презентация за важността на числото 3,14, както и различни информационни пана. Забавлявахме се много и се надявам да превърнем проявата в традиция“, каза за в. „Черно море“ Живка Славова. 

 


 

 

 


Някои от най-интересните експонати, свързани с Деня на Пи, бяха пана с Градът Пи. В тяхното изработване са се включили шестокласничките Кристина и Траяна. На тях са изобразени кръгове с диаметър Пи, както и диаграма, стълбовете на която са като жилищни блокове.

 

 

 

Траяна

 

 

Кристина

 


“Харесва ми просторът на мисленето, който отключва числото Пи. По него биха могли да се направят много неща“, коментира Кристина. 

 

 

 

 


Денят на числото Пи е един от най-необичайните световни празници. Отбелязва се на 14 март, тъй като това е датата в календара, която съответства на 3,14. Ако искаме да сме прецизни, можем да отбележим Международния ден на числото Пи точно в 1 часа и 59 минути, защото популярното съкращение на математическата константа 3,14 продължава с цифрите 1, 5, 9. Числото Пи е безкрайна непериодична дроб, приблизително равна на 22/7 или на 3,14.


Може би малцина знаят, че то има хилядолетна история. Смята се, че е открито от вавилонските магове, тъй като съотношението е използвано при строителството на Вавилонската кула. Недостатъчно точното му изчисляване обаче довело до крах на целия проект. Специалистите не изключват същата математическа константа да лежи и в основата на строителството на легендарния храм на цар Соломон.

 


Всяка година на 14 март почитателите на числото Пи в САЩ се събират, за да възхваляват неговото съвършенство и да се състезават кой ще възпроизведе най-дълга поредица от цифрите след десетичната му запетая. Световният рекорд по неговото запомняне засега принадлежи на 60-годишен японец, който рецитирал в продължение на 16 часа 100 000 цифри след десетичната запетая.


Числото Пи вече не е мания единствено за почитателите на математиката. „Живанши“ произвежда парфюм "Пи", а Кейт Буш реди цифрите му в песен. Има и мелодия, в която всяка нота съответства на определена цифра от безкрайността на Пи. 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна