IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:07 | 11 април 2016
Обновен: 23:35 | 30 април 2024

"Салто мортале" във Варненския затвор

Затворническото кино ще дава нравствени послания

По материала работи: Деян Михайлов
"Салто мортале" във Варненския затвор

Обитателите на Варненския затвор ще имат възможността да гледат затворническо кино. За разлика от емблематичната песен на Елвис Пресли- затворнически рок, в която всички танцуват и пеят до забрава, в този случай към затворниците ще бъдат отправени серизони послания, ще видят тежките обрати на съдбата от първо лице, и един обречен на забрава спортист през собствените му очи. Документалната лента на Борисилав Колев „Салто мортале“ ще проследи живота на Ангел Генчев-бивш щангист, шампион с отнето злато на Игрите в Сеул през 1988г. и ще покаже сложните метаморфози на духа му и краткия път от олимпийския връх до житейското дъно, съобщават организаторите.

На 13 април (сряда) от 19ч. в зала Пленарна на Община Варна ще се проведе  прожекция на българския документален филм. Събитието е с вход свободен за всички граждани и гости на града и дава символично начало на София Филм Фест за учащи в Морската столица. В залата се очаква на присъстват гости от тежкоатлетическите среди, които ще се срещнат с варненската публика. На 14-ти април ще се проведе още една специална прожекция на мястото, където в момента Ангел излежава ефективна присъда, а именно Варненския затвор. 
Една от дейностите, която екипът на международния филмов фестивал София Филм Фест извършва през годините, е организиране на специализирани прожекции на филми на нестандартни места и пред публика, която няма достъп до произведенията на киното.
Едно триумфално задно салто, като израз на възторг, се превръща в метафора за повратностите на живота.
Съкилийниците на Генчев ще имат възможност да видят разказа за задното салто на човешката съдба. Инициаторите на проявата вярват, че лентата ще има благоприятно влияние върху хората с отнета свобода. Драмата на Ангел Генчев ще послужи като назидание за всички онези, които искат да преосмислят погубния си живот. 
На 14 април филмът ще бъде показан пред близо 400 лишени от свобода в две прожекции – сутрешна и следобедна. Това се налага предвид капацитета на киносалона, както и от съображения за ред и сигурност, тъй като затворниците са диференцирани в отделни групи, съобразно тежестта на присъдите им, съобщават още организаторите.
Режисьорът Борислав Колев лично ще представи филма в затвора и заедно с Ангел Генчев ще разкажат повече за снимките, продължили 16 месеца. 
Генчев ще сподели пред  публиката какви са чувствата, когато си достигнал висините в живота, в частност спорта, а в следващия момент животът ти да тръгне стремглаво надолу и да доведе до настоящата реалност – 11 години търкане на наровете по родните затвори.

 

Коментари

Новини Варна