IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:53 | 11 април 2016
Обновен: 23:34 | 30 април 2024

Ванухи Аракелян: Да въздадеш справедливост – това е най-голямото удовлетворение на съдията

Председателят на Апелативен съд – Варна се срещна със студенти в Икономическия университет

По материала работи: Слав Велев
Ванухи Аракелян - председател на Апелативен съд – Варна

Да въздадеш справедливост чрез езика на правото – това е най-голямото удовлетворение на съдията, каза председателят на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян на среща със студенти в Икономическия университет. Инициативата беше на катедра „Правни науки“ с ръководител доц. д-р Андрияна Андреева.

 


Студентите бяха изпълнили една от залите на университета и с внимание изслушаха разказа на Ванухи Аракелян за личния й опит в сферата на правото. „Много ми се иска с думите си да съм им повлияла по някакъв начин, така че техният интерес към правото да не е моментен и да не преминава с годините. А най-много искам да има хора, за които вярата в правото да е нещо, което е над всички ни. И така трябва да бъде!“ – коментира Ванухи Аракелян. Тя припомни на младежите, че основната роля на правото още от зората на неговото създаване е била да защити слабия от силния, да накаже злодеите и да „сияе справедливостта“, както пише на базалтовия стълб на Хамурапи. 

 


Аракелян не пропусна да разкаже на младите хора и своите спомени от студентските си години, както и от първия й случай – „едно бракоразводно дело, в което успях да си объркам листите и записките“. „Спомням си, че в първи курс подходих към правото с много респект и много уплашена. С годините ми стана ясно, че езикът на правото е специален и е много красив, когато успееш да го овладееш и да се възползваш от силата му, за да въздаваш справедливост. Много ме беше страх, защото си давах сметка каква голяма отговорност поемам. Бих посъветвала младите хора да знаят, че имат право на своята свобода само в рамките на закона и правото и че правото и законът се съчетават по този начин, по който се съчетават беззаконието и войната“ – каза още Ванухи Аракелян.


Срещата си със студентите председателят на Апелативен съд – Варна определи не като лекция, а като откровение. „Разказах на младежите за работата си на съдия, в която вече четвърт век влагам по-светлата и по-добрата половина от душата си“ – каза Ванухи Аракелян. „Стоя пред вас с много симпатия, с уважение и респект. Имам потребност да се срещам по-често с хора на вашата възраст, да търся и намирам погледа ви. И знаете ли защо?! Защото нас никой никога в съдебните зали не ни гледа с такива очи. Знаете ли какво е да те гледат очи на убиец от един метър разстояние в продължение на дни?! Срещите с вас са един много специален антидот за един човек, който в продължение на 25 години се взира в очите на хората и се опитва да разбере къде свършва лъжата и къде започва истината“ – бяха част от думите на Ванухи Аракелян към младите хора, които я слушаха в захлас от началото до края. 

 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна