IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
15:59 | 18 април 2016
Обновен: 12:42 | 3 май 2024

Ваня Щерева и Теодора Димова идват за Маратона на четенето във Варна

В проявата с богата програма се включва и НЧ „П.Р.Славейков – 1928“

По материала работи: Слав Велев
В ЧИТАЛИЩЕТО ВЪВ “ВЛАДИСЛАВОВО” вече е експонирана изложбата „Златните български приказки“ във връзка с Маратона на четенето.  Снимка  НЧ  „П.Р.СЛАВЕЙКОВ – 1928“

Ваня Щерева и Теодора Димова ще са специалните гости на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ по повод тазгодишното издание на Маратона на четенето. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация и цели да популяризира четенето сред хората на различни възрасти. За 14-и път Варна ще отбележи Международния ден на книгата и авторското право (23 април) с традиционния маратон.


По-голямата част от проявите ще са на 22 април. В 15 ч. е срещата на Ваня Щерева с варненски гимназисти в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека. В основната сграда от 18 ч. Теодора Димова ще говори пред ценители по темата “За четенето на книги и „ороци“-те на живота“. Час по-рано ще бъдат обявени резултатите от конкурса на РБ „Пенчо Славейков“ – „Пенчо бре, чети!“, ще бъдат наградени победителите. По същото време ще се открие и изложбата „Пенчо Славейков и кръгът „Мисъл“. 


Програмата около Маратона на четенето стартира още утре, когато известни личности ще четат пред децата от ОДЗ „Маргаритка“, ОДЗ „Българче“ и ОДЗ „Детски свят“. Инициативата е на НЧ  „П.Р.Славейков – 1928“ в квартал „Вл. Варненчик“. В проявата ще се включи кметът на района Николай Костадинов и бивши районни кметове. В читалището на една от библиотечните витрини е експонирана изложбата „Златните български приказки“. Утре следобед от 15,30 ч. е „Часът на приказките“, в който ще участват първолаци от Първо основно училище. 


На 21 април и децата от Дом “Другарче” ще се включат в Маратона на четенето. 


Откриването на проявата на 22 април е в основната сграда на РБ „Пенчо Славейков“ от 8,30 ч. През деня в Маратона на четенето ще се включат поетапно ученици от ОУ „Г.С. Раковски“, СОУ „Гео Милев“, Първа езикова гимназия, НУИ „Добри Христов“, СОУ „Найден Геров“, СОУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Стоян Михайловски“, МГ „Д-р Петър Берон“, СОУ „Неофит Бозвели“, ОУ „П.Р. Славейков“, Училището за деца с нарушено зрение „Д-р Иван Шишманов“, Пета езикова гимназия, СОУ „Любен Каравелов“, СОУПЧЕ „А.С.Пушкин“, ПГИ „Д-р Иван Богоров“, както и деца от ОДЗ „Лястовичка“, ЦДГ „Звездичка“, ЦДГ „Моряче“ и др. Осмокласници от Четвърта езикова гимназия ще се изявят с четене на испански език. 


От 10 ч. ще е четенето в Музея на Възраждането, а темата ще е „Свободата“. В 11 ч. книгите ще завладеят Музея на куклите и Кукления театър. В 10,45 ч. четвъртокласници от ОУ „Г.С.Раковски“ ще се срещнат с Ценка Илиева в читалище „В.Левски“, където тя ще представи новата си книга „Азбучна симфония“.  В 11 ч. започва четенето в НЧ  „П.Р.Славейков – 1928“ и в НЧ „Кирил и Методий“ в село Тополи. В 14 ч. стартира Маратонът на четенето в НЧ „Асен Златаров“ в “Чайка” и НЧ „Искра – 1909“ в село Константиново. От 16 ч. в провадийското село Манастир НЧ „Илия Добрев – 1899“ организира четене сред природата за най-малките. 


От 20,30 ч. в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ започва „Една приказна нощ в библиотеката“, в която ще се включат ученици.


Маратонът на четенето във Варна приключва на 23 април в Полското училище. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна