IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
16:16 | 20 април 2016
Обновен: 04:06 | 15 май 2024

300 деца се включиха в конкурса „Пенчо бре, чети!“

Още в първото си издание проявата стана национална

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Около 300 деца се включиха в конкурса „Пенчо бре, чети!“, обявен от РБ „Пенчо Славейков“. Победителите ще станат известни на 25 април. 


Близо 200 са получените рисунки за участие в конкурса, а литературните творби са около 100. Почти равномерно са разпределени участниците в трите възрастови групи – I – IV клас,  V – VIII клас и IX - XII клас. Учениците от I до VIII клас имаха право да участват с рисунка или текст, докато най-големите - само с текст. Конкурсът се организира със съдействието на варненския евродепутат Емил Радев, който е посланик на библиотеките в инициатива на Европарламента. Той ще осигури различни изненади за участниците в творческата надпревара. Победителят в най-голямата възрастова група ще получи възможност да гостува в Европарламента. 


Интересен е фактът, че още от първото си издание конкурсът се превърна в национален. Свои произведения са изпратили деца от Тервел, Генерал Тошево, Петрич, Разград и други. „Представителите на двете журита са очаровани от високото ниво на творбите на децата. Доста са затруднени да вземат окончателно решение. Много се надявам децата, които се включиха в конкурса, да продължат да творят, защото наистина имат дарба, а не единственият им стимул да е наградата, това не е най-важното. Щастлива съм, че благодарение на проявата имахме възможност да се докоснем до по-добрата половина от младото поколение – четящите, творящите и мислещите деца. Надявам се те да дадат пример на останалите и да запалим все повече младежи с крилатите думи на дядо Славейков към неговия син – „Пенчо бре, чети!“ , каза Емилия Милкова, директор на РБ „Пенчо Славейков“. 

 

Полина Петрова

 

 

 

Коментари

Новини Варна