IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
19:29 | 19 май 2016
Обновен: 17:43 | 8 април 2024

Осъдиха бившата директорка на гимназията в Девня

Общата присъда е лишаване от свобода за една година, отложено с тригодишен изпитателен срок, и лишаване от права да работи в системата на образованието за срок от три години

По материала работи: Слав Велев
Осъдиха бившата директорка на гимназията в Девня

По обвинителния акт на Районната прокуратура в Девня състав на Районния съд в града призна за виновна бившата директорка на Професионалната гимназия “Константин Кумановски“ Йовка Б. за преправяне на съдържанието на документ и съставяне на неистински официален документ с цел да бъде използван, както и за съставяне на официален документ като длъжностно лице, в който удостоверила неверни обстоятелства, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Състав на Районния съд в Девня й наложи наказание лишаване от свобода за девет месеца с изпитателен срок от три години за първото престъпление, а за второто бившата директорка бе осъдена на 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да заема длъжности в системата на Министерството на образованието за максималния срок от три години. Общото наказание, което й бе определено от съда, е лишаване от свобода за една година, отложено с тригодишен изпитателен срок, и лишаване от права да работи в системата на образованието за срок от три години. 


Бивша възпитаничка на професионалната гимназия в Девня решила да кандидатства в Медицинския университет във Варна по специалността „Помощник-фармацевт“.  Младата жена се познавала лично с директорката Йовка Б. и поискала от нея да й бъде издаден дубликат на изгубената диплома за средно образование. В личния картон на ученичката били нанесени четири корекции, едната от които повишила оценката по български език и литература от положената матура от „среден“ 3 в „отличен“ 6, което довело до преправяне и на общия успех в дипломата от „среден“ 3,83 на „добър“ 4,33. 


Подсъдимата Йовка Б. знаела, че дубликатът е необходим на бившата й възпитаничка, за да кандидатства в Медицинския университет, където една от балообразуващите оценки била оценката по български език и литературата. След като нанесла преправките  в личния картон на бившата си ученичка, Йовка  Б. издиктувала оценките на служител в училището и с подписа си и печата на училището под дубликата го оформила като официален документ, който предала на кандидат-студентката. 


С преправените оценки в дубликата на дипломата бившата възпитаничка кандидатствала в Медицинския университет във Варна, но не била приета. Материалите по отношение на нея за използването на дубликата с преправени оценки са разделени от това дело и изпратени по компетентност на Районната прокуратура във Варна.


В хода на разследването и по време на съдебното следствие  подсъдимата Йовка Б. не признава вината си. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Варненския окръжен съд.

 

Коментари

Новини Варна