IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
17:01 | 14 юни 2016
Обновен: 22:50 | 30 април 2024

Министър Ивелина Василева награди победителите в зелената олимпиада

Рачков и Зуека изнесоха във Варна спектакъла си, посветен на кампанията „Яко е да си еко“

По материала работи: Слав Велев
МИНИСТЪРЪТ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА (В СРЕДАТА) награди победителите в зелената олимпиада във Варна. Това са (от ляво надясно) Ирен Парушева, Ангела Борисова и Анелия Златева. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева награди във Варна победителите в зелената олимпиада за Североизточен район на планиране. Учениците отговориха онлайн на 9 тестови въпроса и писаха есе на тема рециклиране на отпадъците. „Зелената олимпиада е част от нашата информационно-образователна кампания под наслов „Яко е да си еко“. В нея участваха деца от I до XII клас. Идеята е чрез тези инициативи да ги запалим за зелените идеи. Сигурна съм, че с помощта на децата ще възпитаме обществото в грижа за околната среда. Често те самите се превръщат и в учители на своите родители“, каза пред журналисти министър Василева.


Общо 18 награди бяха раздадени в шестте района на планиране в България. За Варна победител в най-малката възрастова група стана първокласничката  от ОУ „Г.С. Раковски“ Анелия Златева. „Писах за рециклирането – какви боклуци в какъв кош се слагат – стъклото се слага в синия контейнер, пластмасата – в жълтия, а хартията и картонът – в зеления“, каза за Медийна група „Черно море“ Анелия.

 

„Може да е в първи клас, но вече знае как да събира разделно боклука. Аз искам да аплодираме и нейните родители, защото в награденото есе пише: „Ние у дома събираме боклука разделно и го изхвърляме разделно“ , коментира министър Ивелина Василева.


Победител във втората възрастова група стана  шестокласничката от ОУ „Васил Априлов“ Ангела Борисова, а в третата – абитуриентката от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ Ирен Парушева. Момичетата бяха единодушни, че е яко да си еко, „…защото пазиш околната среда и знаеш, че допринасяш за бъдещето“.

 

Освен наградите на тримата победители в зелената олимпиада отличени бяха и най-активните училища, включили се в образователната кампания през годината. Това са СОУПЧЕ „А.С.Пушкин“ и СОУ „Св. Климент Охридски“. Ученици от двете училища и от училищата на трите победителки бяха поканени на спектакъла на двама от най-обичаните български актьори Васил Василев – Зуека и Димитър Рачков, посветен на кампанията „Яко е да си еко“.

 

Събитието беше в зала „Пленарна“ на община Варна. „Щастлив съм, че виждам толкова млади хора, заредени с настроение. Това ми дава увереност, че всички усилия, които полагаме за опазването на околната среда, за опазването на чистотата на водите, за това нашият град да е по-приятен, по-зелен, по-приветлив за гражданите и гостите на Варна, са оправдани. Убеден съм, че Варна има зелено бъдеще“, каза кметът Иван Портних.

 

 

 


Министър Ивелина Василева благодари на децата, че имат отговорно отношение към природата. „Вие сте нашите екопомощници, тъй като заедно с министерството и заедно с община Варна се включвате в усилията да поддържаме градовете си чисти, красиви, да се грижим за природата, да внимаваме по какъв начин живеем, по какъв начин изхвърляме отпадъците си. Знаете, че много полезни неща могат да се произведат от тях и не само това. Всички усилия, които влагаме, са за това да имаме по-чиста вода и по-чист въздух“, каза Ивелина Василева.

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна