IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
17:08 | 16 август 2016
Обновен: 04:50 | 5 май 2024

Реторичен въпрос

Лично мнение на Катя Добрева

По материала работи: Борис Проданов
Реторичен въпрос

Бях свидетел на доста срамна случка във варненския автобус №14, който е тръгнал от сп. “Почивка” в 11,10 или 11,30 ч., не съм сигурна, не погледнах часовника. Аз се качих до ВИНС-а.  Всичко беше както обикновено, хората слизаха и се качваха, в един момент оредяха. Имаше доста пенсионери, но имаше и деца. “Ситуацията“ започна, когато се качи една възрастна жена с бастун, а на мястото, обозначено за трудноподвижни хора с табелката на човека с бастун и със седалки в жълт цвят, беше седнала млада жена с 5- 6-годишния си син.


Жената си поиска “мястото“ и тогава жената стана. Но се намесиха другите пътници, че мястото е за инвалиди, че всеки би трябвало да се съобразява. Настана една суматоха и караница между пътниците и с участието на кондукторката. Една млада, тъмнокоса жена.  Вместо тя да обърне внимание и да съблюдава за правилното използване на местата в автобуса, тя се държеше нападателно, грубо и арогантно спрямо възрастната жена с бастуна. Даже до такава степен, че изрази съмнението си дали тя изобщо има нужда от този бастун, а може би го носи за камуфлаж, за да се възползва от мястото! Бях потресена! Каза също, че възрастните хора, пенсионерите, се возят с автобусите, защото това им струва само 6 стотинки!


Значи някой се е потрудил да изчисли сумата, за която се возят пенсионерите. Защо на хората, на обществото им пречат пенсионерите? Не си ли заслужиха тези „6 стотинки“, нали са работили съвестно, и то за мизерни пари, за да се пенсионират? И мен ме чака това и всеки друг. И младата кондукторка също. Никъде в автобуса не видях обозначено специално място за деца, а те си сядат на празните седалки, разполагат се, изискват да седнат и даже възрастните им отстъпват местата си! Къде се е чуло и видяло това възрастен човек да отстъпи място на малко дете! Що за възпитание е това!? Никъде по света го няма! Какви са тези неписани обичаи? Какви млади хора ще станат? Един ден те ще очакват някой да им отстъпи място, но няма да има кой. Кондукторката също, дано да живее и да е подвижна, да не се нуждае на старини от бастун и да чака да седне. Това е възмутително! И се чудя, че никой не обръща внимание. Децата са станали някакви божи кравички, както кравите в Индия. Разбирам, малко дете до 3 годинки да седне в скута на майка си. Но не, майката стои права до него, възрастен човек също, а детето си седи като някакъв цар. По-големите деца нищо им няма, ако стоят прави, а възрастните са седнали. Що за общество е това? Що за криворазбрана цивилизация! Откъде се е взело това? Винаги са ни учили нас, малко по-възрастното поколение, че децата отстъпват местата в автобусите на по-възрастните, а не обратното.


И нека кондукторите имат грижата да обръщат внимание на специалните места. Да бъдат в защита на слабите и недъгавите хора, а не да скачат заради децата. Нека да ги възпитаваме по друг начин нашите деца, в уважение към възрастните. Защото един ден ще съжаляваме. Веднъж една наистина болна жена беше принудена да си покаже инвалидната  карта.


Но тези „жълти“ места не са само за инвалиди, а за всеки трудноподвижен човек, с бастун или без.  А дали пенсионерите се возят, защото си правят безплатни екскурзии, това на кого му пречи и защо? Нямат ли право? Или трябва да обясняват къде отиват, дали им се налага, или не? Що за дискриминация е това? Сигурно пътуват колкото пъти им се налага и където им се налага, както на всеки. Нали си плащат за това.  Кога ще ги махнете тези нагли и невъзпитани кондуктори? Ако не им харесва работата, да напуснат, ама не стават за друга, явно не са достатъчно образовани и квалифицирани.


Пиша всичко това, защото бях потресена от отношението към възрастния човек. Жестоко. И няма с кого (освен с приятелите, но това не е достатъчно) да го споделя. Не че сега ще има смисъл и отзвук.


А би могло…


На никого ли не му прави впечатление това отношение?

 

Коментари

Новини Варна