IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
17:29 | 13 септември 2016
Обновен: 03:17 | 3 май 2024

Майсторът Бай Илия: Някои казват, че съм луд да работя безплатно!

71-годишният варненец получи високи отличия заради това, че прави пешеходни алеи в кв. „Младост“ от стари плочки

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Илия Костов, или както всички във Варна го знаят - бай Илия, стана известен с това, че прави пешеходни алеи в кв. „Младост“ от стари плочки. 100 метра е най-дългата алея, която е направил. Тя беше открита в навечерието на 24 май тази година. Той сподели, че я е правил близо година. „Работя сам… Разчитам на двете си ръце. С ей тази ръчна количка пренасям всичко – пръст, плочки… Не се оплаквам. Обичам да работя, така се разтоварвам. Понякога, като се увлека, мога да редя плочки и 4 - 5 часа. Друг път просто идвам и се прибирам. Работя само когато съм здрав и работата ми носи удоволствие. Но не мисля само за това. Обичам да ходя и на плаж“, разказа 71-годишният майстор за Медийна група „Черно море“.


 

 


 


С изработването на пешеходни алеи от стари плочки Илия Костов се занимава вече 9 години, започнал е през ноември 2007 г. „Често казвам, че ако имах жена, нямаше да ме изтърпи. Кой би търпял някой да работи без пари, както аз го правя…“, казва с усмивка бай Илия. 

 

 


 


Всички в неговия кв. „Младост“ го познават. Докато разговаряме с него, много минувачи се спират, за да чуят неговия разказ. „Повечето хора са благодарни, но има и такива, които ме обиждат – казват ми, че съм глупак да работя безплатно. В днешно време не може да се угоди на всеки“, заключва философски майсторът. 

 

 


 


Бай Илия е работил като строител в Русия 18 години. В последните 9 г. използва опита си, за да прави безплатно пешеходните алеи. За труда си майсторът беше награден от кмета Иван Портних с почетен плакет на община Варна. През май на церемония в София той беше удостоен с медал и почетна грамота „Достоен българин“. Той разказа, че наскоро на неговата „строителна площадка“ го е посетила и министър Лиляна Павлова. „Поздрави ме и каза, че е доволна“, похвали се той. 

 

 

 


НАД 1000 ПЛОЧКИ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ РЪЦЕТЕ МИ през всичките 9 години, в които работя, казва бай Илия. 

 


 

 

МАЙСТОРЪТ ВЕЧЕ ИМА материали за следващата пътека, получени с разрешението на районното кметство в „Младост“. 

 

 


 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата:

Майсторът Илия Костов от Варна взе приз „Достойните българи“

Майсторът бай Илия Костов ще консултира кмета за ремонта на центъра


 

Коментари

Новини Варна