IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
13:23 | 12 октомври 2016
Обновен: 21:02 | 30 април 2024

41 са престъпленията над деца във варненско за 2015 г.

За територията на цялата страна те са 1757, сигналите са над 3000

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

41 са престъпленията на територията на Варненския съдебен окръг през 2015 г., при които пострадалите са малолетни и непълнолетни. Това съобщи пред журналисти Радослав Лазаров – прокурор от окръжна прокуратура - Варна. В национален план престъпленията против личността на деца за миналата година, които са завършили с осъдителна присъда са 1757, а подадените сигнали за различна форма на насилие са над 3000. „Делът на този вид престъпления във Варненския съдебен окръг е пренебрежимо малък. За първите шест месеца на 2016 г. те са 19 и това според мен е добър показател. Не изключвам възможността да съществуват престъпления, за които правоохранителните органи нямат представа поради липса на съответен сигнал или тъжба от пострадалите деца. Трафикът на деца и проституцията сред непълнолетни не са често срещани престъпления за нашия съдебен окръг“, каза още Радослав Лазаров. 


Той подчерта, че ангажимент на прокуратурата и органите на досъдебното производство през последните години е да бъдат специализирани отделни прокурори и разследващи в работата по престъпления над деца. Д-р Надя Стойкова от Института по социални дейности и практики допълни, че към института има мобилни екипи от специалисти, които могат да съдействат в разследването и разпита на деца жертви на насилие по места. Тя отчете, че наличието на "сини стаи" е положителна крачка в облекчаване на  разпита на малолетни и непълнолетни жертви или извършители на престъпления. До момента в национален план над 200 са разпитаните в синя стая, като най-малкото дете е било на 3 години, жертва на сексуално насилие. Имало е и деца на 8-9 години, въвлечени в порнография, което също е изключително тежко престъпление. 


Във Варна "синя стая" беше открита през април. „Макар и много важни сините стаи не изчерпват и не покриват всички задължения, произтичащи от различните международни и европейски стандарти свързани със защита на жертвите на престъпления и осигуряването на щадящ процес. Предвидени са ред други изисквания. Много от правата произтичат от директива 2012/29 на ЕС. Едно от изискванията е провеждането на разпита възможно най-скоро след сигнализиране за извършване на деянието, како и реализиране на наказателните производства с разумна бързина. Трябва да се предоставят различни видове услуги на жертвите по време на разследването, като преди това бъде изготвена индивидуална оценка на жертвата, благодарение на която да се прецени от какви конкретни защитни мерки има нужда, за да може по най-безболезнен начин да премине тя през наказателното производство. Важно е лицата, които провеждат разпитите да бъдат обучени да работят с деца жертви на насилие, както и с други видове уязвими жертви. Минимален брой на разпитите също е едно от изискванията. Има и други, които законодателството ни е на път да покрие, но не можем да кажем, че на практика те се прилагат в пълен обем, въпреки безспорните усилия на българските институции да се съобразят с директивата“ – отчете адвокат Диляна Гитева. 


Професионалисти от различни сфери, ангажирани с гарантирането на правата на пострадалите от престъпленията деца и уязвими жертви се събраха на семинар във Варна. В него се включиха представители на съд, прокуратура, полиция, социални служители , лекари, ресорни общински служители и доставчици на социална услуга. „Това е първото подобно събитие от подобен ранг, тъй като сме поканили професионалната общност от цялата варненска област“ – отбеляза Надя Стойкова от Института по социални дейности и практики.

 

Участниците в проявата бяха запознати с добрите практики в други страни – Италия, Франция, Полша. „Исландският модел е този, който европейската общност в момента е приела като най-добрият по отношение на правосъдието за деца. Това е подходът, при който всички професионалисти, представители на съд, прокуратура, полиция, социални и здравни работници отиват при детето, така че не се налага то да обикаля по институциите. Пилотно в няколко общини опитваме да въведем този подход и в България“ – допълни Надя Стойкова.


Тя подчерта, че според европейска статистика срещу всяко 5 дете има оказано насилие. Според проучване, което Институтът е направил през 2009 г. близо 20% от децата, настанени в домове за алтернативна грижа, които се отглеждат без родители са били включени в сексуални действия и за това са получили някаква награда – пари, храна или друго. „Децата трудно съобщават за такъв тип престъпления, защото на практика те не могат да се ориентират какво се случва с тях, тъй като се минава през модела на съблазняване и подкуп“ – каза още Надя Стойкова.


Тя цитира и статистика на Държавната агенция за закрила на детето, според която 70-75% от насилието над деца се извършва от близки и роднини. „Това е типично за престъпления от подобен род, особено за половите посегателства над деца. Те са уязвими, тъй като лесно се доверяват и трудно съобщават за едно такова деяние, а понякога дори не разбират какво им се е случило“ – отбеляза Надя Стойкова. 


Полина Петрова


Още по темата:

Зам.-министърът на правосъдието откри във Варна “синя стая”


 

Коментари

Новини Варна