IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:05 | 28 февруари 2017
Обновен: 04:11 | 2 май 2024

Отличия на военнослужещи, помагали в тежката зимна обстановка, присъдиха от общината

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев получи признание за активна работа по координиране на дейността

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Отличия на военнослужещи, помагали в тежката зимна обстановка, присъдиха от община Варна. Наградите връчи заместник кметът Коста Базитов. 

 


Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев получи признание за активна работа по координиране на дейността, както и за заслуги в добрата съвместна работа на ВМС и община Варна. "Има дни и часове на изпитания, когато партньорите трябва да действат заедно в името на обществото, което ни е гласувало доверие. В такива моменти се проявяват силните връзки, които имаме. Благодарение на съвместните ни действия в дните на изпитание по време на едноседмичната снежна буря животът в община Варна не беше нарушен. За нас е гордост, че бяхме част от тези усилия" - каза контраадмирал Митко Петев. Той беше отличен с почетен плакет на кмета. Почетен плакет на община Варна получиха военнослужещите подполковник Светлозар Георгиев, подполковник Мирчо Добрев,  сержант Красимир Ангелов, старшина І степен Параскев Пенчев, старши матрос Пламен Иванов, матрос Йордан Великов, редник Георги Петров и редник Радослав Добрев.


"Участвахме в разчистване на пътища и изваждане на закъсали автомобили и хора в областите Варна и Добрич в периода от 6 до 20 януари. На различните етапи се включваха различен брой души, обикновено екипите бяха по 7-8 човека. Техниката, която използвахме беше една верижна машина и две машини с висока проходимост. Най-сложна беше ситуацията в област Добрич – от Кардам към Рогозина. Не по малко тежко беше и положението от Каменар до Аксаковска панорама в района на Калиманци. Последната ни акция беше на пътя Баново – Калиманци, която продължи дълго време. Нашите действия бяха по прокарване на пътища, тъй като навяванията на места бяха над три метра. Не беше минавала никаква техника. Ние разчиствахме с верижен булдозер БТМ, който се води пътепрокарвач и буквално прокарваше път в снега, след което минаваха автомобили с гребла от снегопочистващите фирми за уширяване на проходите. Работили сме на терен по не по малко от 10-12 часа. Сутрин започвахме около 7 часа и вечер сме се прибирали след 21, когато вече ставаше невъзможно да се работи. Температурите бяха от минус 13 до минус 21 градуса. И друг път сме действали в такава обстановка, тежко е, но ние затова бяхме екипи от по 7-8 човека, за да се сменяме във верижната машина, в която условията са спартански" - разказа пред медийна група "Черно море" подполковник Светлозар Георгиев - главен експерт в щаба на ВМС. 

 


 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:


Областният управител на Варна отличи военнослужещи (СНИМКИ)


Честват 133 години от създаването на духовия оркестър на ВМС

 

 

Коментари

Новини Варна