IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
11:19 | 7 декември 2020
Обновен: 18:53 | 25 април 2024

Обвиненият за подкуп разследващ полицай от Варна остава под домашен арест

Той ще бъде контролиран със средство за електронно наблюдение

По материала работи: Ставри Таргов
Обвиненият за подкуп разследващ полицай от Варна остава под домашен арест

Окръжен съд Варна определи мярка за неотклонение „Домашен арест“, контролиран със средство за електронно наблюдение, спрямо Л. Л., обвинен за получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение в качеството си на разследващ полицай и за опит за измама, извършена от длъжностно лице в кръга на длъжността му.  

Припомняме, че по ДП по описа на Окръжния следствен отдел при ОП - Варна, образувано през месец август 2020 г. и водено до момента на реализацията изключително от наблюдаващия прокурор, на 04.12.2020 г. бе арестуван, в момент на получаване на поредния транш от искания подкуп в общ размер на 10000 лв., 50-годишен разследващ полицай в ОДМВР - Варна.

Той поискал от лицето А. М. сумата от 10000 лв. и приел на няколко пъти част от тях, общо 5000 лв., за да не го привлече към наказателна отговорност по водено от него дело.

Освен това го уверявал, че трябва да даде още 3000 лв. за наблюдаващия прокурор, който ще прекрати това дело.

 В резултат на отличното взаимодействие между прокуратурата и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР, разследващият полицай е задържан в момент на получаване на поредната част от искания подкуп – сумата от 2000 лв.

 Гореописаните деяния са квалифицирани като престъпления по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК – пасивен подкуп, извършен при условията на продължавано престъпление чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение от разследващ полицай и по чл. 210 ал.1 т.3 предл.1 вр. чл. 209 ал.1 вр. чл. 18 ал.1 от НК – опит за измама, извършен от длъжностно лице в кръга на неговата длъжност.

 Деянията са наказуеми, както следва. Подкупът с лишаване от свобода от три до десет години, с глоба до двадесет хиляди лева и с лишаване от права. Измамата с лишаване от свобода от една до осем години.

 Окръжна прокуратура - Варна, няма да протестира мярката, тъй като преценява, че същата в достатъчна степен обезпечава целите си – да възпрепятства обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да въздейства неправомерно върху хода на наказателното производство в двете му фази – досъдебна и съдебна.

 Разследването по делото продължава.

Коментари

Новини Варна