IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
16:00 | 15 октомври 2021
Обновен: 14:24 | 12 март 2024

Оставиха в ареста чужденците, обвинени в компютърни престъпления

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред по-горна инстанция в тридневен срок

По материала работи: Ставри Таргов
Оставиха в ареста чужденците, обвинени в компютърни престъпления

Окръжен съд – Варна, определи мерки „задържане под стража“ на 23-годишния Александър К. и 33-годишния Аркадий М. Те са привлечени към наказателна отговорност за изготвяне на неистински документи за самоличност с цел тяхното използване, компютърни престъпления, както и за пране на пари. Спрямо Аркадий М. е повдигнато обвинение и за държане на високорискови наркотични вещества – 1,36 грама кокаин.

Всяко едно от престъпленията се наказва с лишаване от свобода, като някои от тях са тежки по смисъла на Наказателния кодекс.

На 12 и 13 октомври 2021 год., на територията на Варна са извършени множество процесуално следствени действия във връзка с източване на фирмени сметки на търговско дружество. При претърсване на жилище, ползвано от Аркадий М. (до което достъп е имал и Александър К.) са били иззети множество мобилни телефони, преносими компютри, около 70 пластики, за които има данни, че са използвани за изготвяне на неистински документи за самоличност, техническо оборудване за изготвянето им, както и други вещи, имащи отношение към разследването.

За източването на фирмените сметки е използван фишинг, чрез който е осигурен достъп на извършителите до сметките на дружеството. След това средствата са били пренасочване към електронни портфейли, открити на лица, предоставили  своята самоличност.

Александър К. заяви пред съда, че живее в България от 8 години, докато Аркадий М. е постоянно пребиваващ у нас от 20 години. И двамата поискаха по-леки мерки за неотклонение. 33-годишният чужд гражданин изтъкна, че има майка и семейство за които полага грижи във Варна, собствен бизнес и не би се укрил, тъй като иска да се изясни максимално бързо, че няма нищо общо с обвиненията. Александър К. обясни, че нe би могъл да извърши подобни престъпления, тъй като му липсват технически познания. Не би се укрил, защото живее от години с майка си в града.

След като изслуша становищата на страните и се запозна със събраните доказателства, Варненският окръжен съд изведе извод, че е налице първата изискуема предпоставка -   обосновано предположение за съпричастност на Александър К. и Аркадий М. към престъпленията, за които са обвинени. Съдебният състав прецени, че част от обвиненията спрямо двамата са тежки и за тях се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Освен това са чужди граждани, като едно от престъпленията, в което са обвинени е изготвяне на неистински документи за самоличност. Поради тези факти, съдът прецени, че опасността всеки от тях да се укрие или да извърши престъпление е реална и определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Александър К. и Аркадий М.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред по-горна инстанция в тридневен срок.  

Коментари

Новини Варна