IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
16:10 | 19 юли 2022
Обновен: 04:19 | 23 март 2024

Жената, поръчала убийството на мъжа си в Златни пясъци, остава в ареста

Тялото на 45-годишния Александер Ш. е било намерено на 8 юли в района на курортния комплекс

По материала работи: Ставри Таргов
Жената, поръчала убийството на мъжа си в Златни пясъци, остава в ареста

Германската гражданка, обвинена, че е поръчала убийството на мъжа, с когото съжителства, ще продължи да търпи най-тежката мярка за неотклонение.

Вторият обвиняем за насилствената смърт на германски турист в Златни пясъци оттегли жалбата срещу задържането си. Мерките им бяха определени от Варненския окръжен съд и обжалвани пред Апелативния съд.

Пресслужбата припомня, че тялото на 45-годишния Александер Ш. е било намерено на 8 юли в района на курортния комплекс. За престъплението са привлечени Станимир Р. като извършител и германската гражданка Агнес Т. като подбудител. Те са обвинени за умишленото умъртвяване жертвата по особено мъчителен начин, с користна цел.

Според прокуратурата, жената склонила българина да извърши убийството срещу сумата от 20 хиляди евро. 32-годишният Станимир живее предимно в Германия, а родената в Азербайджан 43-годишна Агнес има германско гражданство и работи във Федералната република.

Станимир Р. оттегли жалбата си и Апелативният съд прекрати производството.

По отношение на Агнес Т. представителят на Апелативната прокуратура обясни, че е събран минимумът доказателства, обосноваващи съпричастността на обвиняемата към разследваното деяние. Държавното обвинение отхвърли версиите за естествена смърт, за убийство с цел грабеж и за пиянска свада. И посочи, че мотивът на жената бил системната злоупотреба с алкохол на мъжа.

Тезата й, че е дала пари на Станимир за ремонт на колата й, е несъстоятелна. При по-лека мярка Агнес Т. може да извърши престъпление против правосъдието или да се укрие, защото е чужд гражданин, без адрес в страната.

 Адвокатът не видя основания за вземане на мярка за неотклонение. Той потвърди за безспорно установено, че жертвата, жената и детето им са били на почивка в България, и че заедно с другия обвиняем са били в заведение в Генерал Тошево.

През целия си престой Александер е употребявал алкохол. Твърдението, че Агнес е поръчител на убийството не намира опора в доказателствата. Защитата не намира и мотив: мъжът е бил безработен, при отсъствието на граждански брак тя не му е наследник, не е бил заможен и не е имал застраховка – тоест, тя не би спечелила от смъртта му.

Апелативният съд поясни, че при първоначалното вземане на мярка за неотклонение не е необходимо прокуратурата да докаже всички елементи на обвинението. Достатъчно е да може да се направи извод за съпричастността на обвиняемото лице.

В случая това е възможно и прокуратурата има основание да подозира Агнес Т. в съпричастност към предявеното й деяние. А то е едно от най-тежките престъпления според българския Наказателен кодекс.

Изключителната обществена опасност на деянието е дала основание на законодателя при такова обвинение да предполага опасност от укриване и извършване на престъпление. Тази опасност не се опровергава от нито едно доказателство. Не е налице и социална причина за по-лека мярка – малолетното дете на задържаната, тъй като българската държава е положила дължимата грижа за него.

Като гражданин на Европейския съюз обвиняемата има право на свободно придвижване, което обаче се налага да бъде ограничено, смята съдебният състав.

Ето защо Апелативен съд – Варна, потвърди, че към настоящия момент единствената правилна мярка за неотклонение спрямо Агнес Т. е най-тежката – задържане под стража.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна