IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Крими
16:00 | 26 юли 2023
Обновен: 03:07 | 20 май 2024

Съдът оправда Пламен Китипов и Кирил Ябанджиев за смъртта на засмуканото от сифон дете на Златните

Присъдата е окончателна

По материала работи: Ставри Таргов
Съдът оправда Пламен Китипов и Кирил Ябанджиев за смъртта на засмуканото от сифон дете на Златните

Апелативният съд - Варна, се произнесе с присъда, която оправдава Пламен Китипов и Кирил Ябанджиев по всички точки на обвинението за засмуканото от сифон дете на Златните пясъци. Тази присъда от 29-05-2023 с мотиви от 26-06-2023 не е протестирана и вече е окончателна.

Към началото на съдебния процес и към заключителното заседание в Окръжен съд бе предизвикан медиен интерес, като осъдителните присъди бяха широко оповестени, пише до ИА "Черно море" инж. Пламен Китипов. Ето неговото изложение:

"На първа инстанция осъдителните присъди бяха мотивирани определения без легална законова стойност като: „добра практика“, „разумни съображения“ и „общоприети правила от научната теория и строителната практика“, които нямат фактическа правна тежест и не пораждат задължения по смисъла на законовата и нормативната уредба.

Обосновано обжалвахме присъдите и изтъкнахме всички пороци на завършилия процес. След разглеждане на делото на втора инстанция и последвалата нова тройна експертиза, в пледоарията си апелативният прокурор оттегли всички обвинения с обосновки, които очаквахме да чуем от нашите адвокати.

Делото в Окръжен съд - Варна, бе прекратено два пъти и връщано, като произнасянето на първа инстанция се проточи повече от седем години. В периода на съдебното производство премина 10 годишния срок, в който могат да бъдат повдигнати нови обвинения. Прокурорът от първа инстанция тенденциозно търсеше вина само от лицата, свързани със строителството на басейна през 2001 г. и напълно игнорираше отговорните за инцидента през 2011 г. собственици, управително тяло и персонал по експлоатацията.

По време на съдебното производство бяха установени странни обстоятелства, като:

- укрита от прокурора тройна експертиза;

- документи с доказано фалшифицирани подписи; o неграмотна поръчкова допълнителна тройна съдебно-техническа експертиза;

- пристъпи на амнезия при част от свидетелите, свързани с експлоатацията на басейна, включително и необходимост от очна ставка за някои от тях;

- прекратяване на производството към обвиняем, за когото е получен имейл от гробищен парк в Канада, че в техния регистър има починал със същото име.

Търся изчистване на името си с окончателната оправдателна присъда. Възнамерявам да водя дело срещу прокуратурата, включително иск за обезщетение, за нанесените ми вреди от незаконосъобразно обвинение, продължително разследване и немотивирана присъда", завършва изложението на инж. Китипов.

Присъда по дело №402/2022 на Апелативен съд - Варна - Dela.bg

 

Коментари

Новини Варна