IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
13:20 | 30 септември 2023
Обновен: 08:41 | 8 декември 2023

Окръжен съд – Варна, отказа да предаде българка, разследвана в Германия за участие в престъпна група за измами

Вероника работела в колцентър

По материала работи: Ставри Таргов
Окръжен съд – Варна, отказа да предаде българка, разследвана в Германия за участие в престъпна група за измами

Варненският окръжен съд отказа за изпълни европейска заповед за арест за предаването на Вероника Й., която се издирва от съдебните власти в Германия. 34-годишната жена се разследва за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.

Европейската заповед за арест (ЕЗА) е издадена на 4 юли тази година от Районен съд – Бамберг. В нея е посочено, че срещу Вероника Й. се води наказателно производство за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления, измама и мошеничество.

Престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други населени места в Германия (местожителство на ощетените лица) през периода 11.01.2019 г. до 23.11.2020 г.

Вероника e обвинена, че е работила като т.нар. задържащ агент в български колцентър, който оперирал във Варна или София. Ръководел се от чуждестранни граждани.

Според германските власти, с неверни твърдения, служители в колцентъра въвеждали клиентите си в заблуждение и ги подвеждали да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти.

В европейската заповед за арест е записано, че чрез обажданията, извършени лично от Вероника Й., в качеството й на агент по задържане на клиенти, са реализирани общо 112 вноски на обща стойност 2 304 199, 99 евро.

Българката бе задържана на 18 юли т.г. във Варна.

За прецени дали да предаде Вероника Й., Варненският окръжен съд изисква допълнителна информация от германските власти, тъй като жената е майка на малко дете, за което се грижи сама.

Целта бе да се защити висшия интерес на малолетното дете – то да получава необходимата майчина и семейна грижа и правото на майката да не бъде лишена от контакт с детето си.

И двете са записани в Хартата за основните права на Европейския съюз и множеството решения на СЕС. Поискано беше от германските власти за уточнят, дали има възможност Вероника Й. да бъде разпитана на територията на нашата страна или да бъде предадена временно за извършване на процесуални действия в искащата държава и след това да бъде върната обратно у нас, за да не се нарушава връзката и́ с детето.

В отговора си до Окръжен съд – Варна, германските власти посочват, че е била дадена възможност на Вероника да се запознае със събраните доказателства по делото, като и́ е била осигурена и адвокатска защита.

Посочват, че всички процесуални действия срещу нея са извършени, предстои изготвянето на обвинителен акт и провеждане на съдебно производство. И поддържат искането си българката да им бъде предадена.

По делото бе изискан и доклад от Агенцията за социално подпомагане. Заключението му е, че майката се грижи добре за детето си, привързано е към нея и имат силна връзка помежду си.

Окръжен съд – Варна, е получил и гаранция, че при осъдителна присъда жената ще бъде върната в България за изпълнение на наказанието.

Пред съдебния състав 34-годишната жена заяви, че след като разследването е приключило, желае да се яви по време на разглеждане на съдебното производство, а не да престоява преди това в местата за предварително задържане в Германия.

След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прие, че ЕЗА отговаря на формалните изисквания, но предаването на Вероника Й. следва да бъде отказано.

Като основен аргумент за решението си, съдът посочи, че престъплението, за което е обвинена жената, е извършено изцяло на територията на България. Този факт се установява от Европейска заповед за арест, където е отразено, че лицето е работило в български кол център, а като място на деянието е посочено „кол център в София или  Варна“.

Ето защо за престъпление, извършено на територията на Р. България, се прилага българския НК, посочва в решението си съдебният състав на Окръжен съд - Варна.

Освен това в допълнителната информация, изпратена от германските власти е отразено, че не се налага извършване на процесуални действия с българката.

В този случай за съда остава неясна необходимостта от присъствие на лицето в искащата държава, преди започването на съдебното дело. Поради изложените съображения Варненският окръжен съд отказа да изпълни европейската заповед за арест за предаването на Вероника Й.

Съдът потвърди мярката за неотклонение „подписка“ до влизане в сила на съдебния акт, като отмени мярката за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“.

Решението подлежи на обжалване или протест в 5-дневен срок  пред АС - Варна.

Коментари

анонимен ( преди 2 месеца )
Бългярския съд не е, като чуждиту. Той се грижи за живота на нарушилите закона. Живеем в прекрасна държава.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна