IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
15:54 | 19 септември 2015
Обновен: 09:51 | 18 май 2024

5-годишно момче и 19-годишна се натровиха с лекарства

Състоянието на детето е стабилизирано

По материала работи: Пламен Янков
5-годишно момче и 19-годишна се натровиха с лекарства

5-годишно момченце от Сандански и 19-годишна девойка, натровили се с медикаменти, са приети през нощта по спешност в благоевградската болница. След лекарския преглед в спешно отделение са настанени за интензивно лечение в реанимация на МБАЛ - Благоевград. И двата случая се обслужени по едно и също време - около 20.00 часа, съобщава struma.bg, цитиран от 24 часа.

 

На 5-годишния палавник Г. Симеонов е оказана първа помощ от спешен екип във филиала в Сандански и с линейка е транспортиран до Благоевград. Момченцето объркало с бонбони таблетки от антибиотика „Ципрофлоксацин“, който е за лечение на инфекции на отделителната и дихателната система. Близките му реагирали бързо и веднага потърсили лекарска помощ, не е известно точно колко таблетки е погълнало, предполага се, че са около 5.

 

Състоянието на детето е стабилизирано, интоксикацията е овладяна и няма опасност за живота му, съобщиха вчера от реанимация на МБАЛ - Благоевград.

 

19-годишната М. Илиева от Симитли погълнала свръхдоза таблетки „Темпалгин“ и по спешност е обслужена от екип в реанимация. Инцидентът с девойката станал около 18,30 часа в дома й. Тя изпила 7-8 таблетки болкоуспояващи, които в големи дози намаляват двигателната активност. Какви са причините за умишленото поемане на такава доза, засега остава неизвестно, информирана е и полицията.

 

Първа помощ за овладяване на интоксикацията й е оказана във филиала в Симитли. Предвид опасността от поява на свръхчувствителност, е приета за болнично лечение. Таблетките се използват само за краткотрайно лечение при главоболие, зъбобол, мускулни и ставни болки и други, противопоказни са в ранна възраст, при деца до 15 години.

 

Силната интоксикация от медикаменти крие риск от тежка бъбречна недостатъчност и чернодробни заболявания. Медикаментозната интоксикация при 19-годишната симитличанка е овладяна.

 

 

Коментари

Новини Варна