IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
17:21 | 21 октомври 2015
Обновен: 04:28 | 2 май 2024

Осъдиха условно афганистанец, укрил десетки хиляди левове данъци

15 месеца условно получи 56-годишният строителен предприемач Асад Саид

По материала работи: Пламен Янков
Осъдиха условно афганистанец, укрил десетки хиляди левове данъци

15 месеца условно получи 56-годишният строителен предприемач Асад Саид, след като Окръжен съд - Велико Търново го призна за виновен в укриване на десетки хиляди левове данъци, съобщава "24 часа". Саид е гражданин на Афганистан, но от 1988 г. живее във Велико Търново със статут на постоянно пребиваващ в България. От 2005 г. активно започва да се занимава със строителна дейност и сделки с недвижими имоти посредством две фирми. Получил разрешително за строеж на жилищна сграда в кв. "Зона Б" и в периода 2007-2009 г. продавал апартаменти на частни лица.

 

Навръх 8 декември 2008 г., строителен работник едва не загина в един от изкопите за строежа на въпросния блок. При прокопаване на ров за полагане на канализация, 40-годишният Васил Василев бе затрупан до кръста от свлякла се земна маса в недобре укрепения изкоп. Спасителните дейности продължиха часове наред при огромен риск за участвалите в операцията служители на пожарната. За щастие, драматичната акция приключи успешно.

 

През следващите години фирмите на чужденеца започнали да натрупват внушителни задължения към данъчните. Междувременно с него започнала да се занимава и прокуратурата. От ТД на НАП в Търново била получена информация за нередности по отношение на счетоводството на ЕТ "Памир - Асад Саид". Тази година афганистанецът бе обвинен, че в периода 2008-2009 г., в условията на продължавано престъпление е избегнал плащането на 21 817 лв. ДДС и 23 692 лв. данък върху доходите. В същия период на Асад е възстановено неправомерно ДДС, с което държавата е била ощетена с 18 222 лв.

 

Предприемачът се е признал за виновен и е поискал съкратен процес. Получил минимално наказание защото имал чисто съдебно минало и се грижел за 4 деца. Съдът е уважил заведения от Министерството на финансите граждански иск за нанесените щети и данъчният измамник ще трябва да плати 45 509 лева на държавата, заедно с всички натрупани лихви от 2009 г. досега.

 

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Коментари

Новини Варна