IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
16:56 | 9 ноември 2015
Обновен: 04:34 | 2 май 2024

Апелативният съд потвърди 4-те доживотни присъди за двойното убийство край Камчия

Решението подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок

По материала работи: Борис Проданов
Апелативният съд потвърди 4-те доживотни присъди за двойното убийство край Камчия

За трети и последен път Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди на четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край река Камчия, на Димитринка Пекова (27 г.) и Венцислав Евтимов (48г.)., извършено през април 2007 г. Управителят на рециклиращата компания Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов ще чуят за пореден път решението на втората съдебна инстанция, с което се потвърждава доживотната присъда на всеки един от тях, произнесена за първи път от Варненския окръжен съд(ВОС) през 2011 г. Тези наказания бяха потвърдени два пъти на втора инстанция от Апелативен съд- Варна, (последният път през юни 2014-а).

 

Пресслужбата на съда припомня, че през октомври 2011 година от ВОС призна вината на четиримата подсъдими затова, че на 16 април 2007 година Ганислав, Илчо и Мартин в съучастие като съизвършители помежду си и с Николай Николов като подбудител и помагач, в близост до с.Кичево, Варненска област първо отвлекли, а по-късно в района на с.Круша умъртвили Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов по особено мъчителен за жертвите начин и с особена жестокост. ВОС оправда всеки един от подсъдимите в това убийството да е станало умишлено. Николов, Начев, Стоименов и Адамов бяха осъдени да заплатят солидарно на 5-та наследници на Пекова и Евтимов по 150 000 лева - обещетение за причинените неимуществени вреди, както и направените разходи за адвокати по наказателното дело.

 

Девет месеца по-късно, през 2012 г. Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата съдебна инстанция, но ВКС върна казуса на Апелативния съд с указания да се проверят щателно обясненията на подсъдимите по обвинението за убийството. На 28 септември тази година, в третия и последен старт на делото пред Варненския апелативен съд бе изслушана назначената тройна СМЕ, която отново отговари на въпроси за причината за смъртта на Пекова и Евтимов. Всички подсъдими се отказаха от възможността да дадат показания или да отговарят на въпроси, като поискаха въззивния съд да приобщи показанията им, дадени през 2013 г.

 

В решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждават доживотните присъди на Николов, Начев, Стоименов и Адамов е записано, че както отвличането, така и убийството на Пекова и Евтимов са извършени от подсъдимите при пряк умисъл.

 

Решението на Варненския апелативен съд, с което са потвърдени доживотните присъди на Николай Николов, Ганислав Начев, Мартин Стоименов и на Илчо Адамов подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок.

Коментари

Новини Варна