IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Крими
07:59 | 12 март 2014
Обновен: 05:07 | 23 юни 2024

Фалстарт на делото „Славков“

Фалстарт на делото „Славков“

По материала работи: Златина Добрева
Фалстарт на делото „Славков“

Целият съдебен състав си направи отвод, чака се ново разпределение
Делото срещу престъпната група на бившия общински съветник и собственик на ФК „Спартак“ Иван Славков, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора, вчера не успя да тръгне на втора инстанция. Причината е, че съдебният състав си направи отвод.
Съдът взе това решение след обстоен анализ на исканията на адвокатите на всички подсъдими, които още в сутрешното заседание поискаха отвод както на представителите на прокуратурата, така и на съдебния състав. Председателят на състава и докладчик по делото -  съдия Ангелина Лазарова, която е командирована от Варненския окръжен съд в апелативен съд - Варна, отхвърли като голословни, необосновани и недоказани твърденията на адвокатите за предубеденост и пристрастност на съдебния състав. Съдът коментира и въпроса, свързан с командироването на съдия Лазарова, като уточни, че това е въпрос, разрешаван от административните ръководители на двете съдебни палати – окръжната и апелативната. Съдът изясни хронологията на действията след постъпването на това дело пред втората инстанция. В документите по въззивното производство има разпечатка, в която са изредени имената на съдиите, които не могат да участват в разглеждането на делото, тъй като са участвали в различни етапи на съдебния контрол в рамките на досъдебното производство. От всички съдии на апелативен съд – Варна, само 4-ма са можели да бъдат разпределени на принципа на случайното разпределение. Първият съдия докладчик, който е бил посочен от компютъра, си е направил отвод по делото. Близо месец по-късно съдия Лазарова е била командирована в апелативния съд и седмица след това, на 27.ХІ.2013 година, компютърната програма я посочва за съдия докладчик. От тази дата и до настоящия момент съдия Лазарова не е била включвана в разпределението на други дела в апелативната инстанция. Другите двама членове на състава не били определени за участие в процеса с надлежен акт на съда.
„Твърденията на защитата на подсъдимите за наличие на съмнение в начина на формиране на съдебния състав на конкретното дело е свързано с нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата и рефлектира върху оценката на състава като независим“, казва в своето определение съдията докладчик. Именно това са и основанията на този състав на съда да си направи отвод от разглеждане на настоящото дело. Всеки един от членовете на съдебния състав декларира, че не са налице каквито и да е съмнения по отношение на професионалната им компетентност и безпристрастност. След вчерашния отвод на състава на апелативния съд делото ще бъде докладвано на председателя на Варненския апелативен съд за преразпределение.
Присъдите, които групата обжалва, са тежки. 10 години зад решетките отнесе бившият общински съветник Иван Славков. Останалите обвиняеми по това дело - Стоян Николов, Николай Хаджимихайлов, Янко Янков и Пейчо Пейчев, получиха по-малки присъди. Всички бяха признати за виновни по предявените им обвинения, които в съвкупност се обобщават в участие в организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици, трафик на жени и пране на пари. Славков получи тежката присъда, тъй като според съда той е ръководил престъпната група от 1996 г. до ареста му през 2008 г. Солено наказание отнесе и приближеният на бившия общински съветник – Стефан Николов. Съдът му наложи 6 години лишаване от свобода. Толкова получи и Хаджимихайлов – Ники Найка, но той ще трябва да плати и 40 000 лева глоба. При задържането му през есента на 2008 година полицаите откриха амфетамини на стойност 14 000 лева. Пейчо Пейчев се размина с 2 години и половина затвор, а Янко Янков - Каратиста, направо си излезе от залата с бонус – година и половина лишаване от свобода. Двамата с Пейчо бяха пожалени от съда заради това, че „са се предали доброволно, съдействали са на органите на разследването и са разказали всичко за установяването на престъпната дейност на групата”.
За всички подсъдими важи и принципът, че от наказанията им се приспада излежаното в ареста и затвора, което на практика означава, че Янко и Пейчо няма да влязат изобщо зад решетките. Първоинстанционният съд потвърди мерките за неотклонение на всички – 10 000 лева гаранция. Единствено Пейчо бе с мярка „подписка”, която си остана същата. Съдът конфискува в полза на държавата откритите наркотици, които са за близо 200 000 лева. Освен това на конфискация подлежат и намерените 6 автомата, пушка надцевка и боеприпасите към тях.
Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна