IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
10:26 | 23 септември 2016
Обновен: 18:02 | 25 април 2024

Бившият кмет на Община Ветово застава отново пред съда

Рейхан Хабил е обвинен в длъжностни престъпления

По материала работи: Пламен Янков
Бившият кмет на Община Ветово застава отново пред съда

Бившият кмет на русенската Община Ветово Рейхан Хабил отново ще застане пред съда в понеделник. Тричленен състав на Апелативен съд Велико Търново отмени присъдата на магистратите от Русенския Окръжен съд, с която бившият кмет на Ветово, излъчен от ДПС, бе признат за виновен в това, че в периода от 4 юли 2007 до 3 юли 2008 г., в качеството си на длъжностно лице, в условията на продължавано престъпление на девет пъти съзнателно е сключил неизгодни сделки с П. Н. Б. от Плевен, с които му възложил функции за ръководител на проект, финансиран по програма САПАРД. От това е произлязла значителна вреда за Община Ветово в общ размер на 7838 лева, което е престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 26 от НК. Рейхан Хабил бе признат за виновен и в това, че в качеството си на длъжностно лице – кмет на Община Ветово, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество.

 

Като възложител по отношение на строително-ремонтните работи на обект „Мерки за енергийна ефективност в сградата на СОУ „Христо Ботев” в град Глождево, не осигурил възможност за упражняване на контрол, включително и чрез проверки на място и от това последвали значителни щети за Община Ветово в размер на 61 933, 30 лева – престъпление по чл. 219 ал. 1 от НК. Окръжен съд Русе наложи на подсъдимия едно общо наказание за двете деяния, а именно 2 години лишаване от свобода, с 4 години изпитателен срок, глоба в размер на 1500 лева и забрана да заема ръководна държавна и обществена длъжност за срок от три години. Със същата присъда, подсъдимият бе осъден да заплати сумата от 69 771, 38 лв. на Община Ветово, представляваща обезщетение за причинени с престъпленията му вреди.

 

Окръжна прокуратура внесе протест срещу решението на съда, с оплакването, че е неправилна, тъй като е нарушен материалния закон, допуснати са съществени нарушения на процесуалните правила и е налице явна несправедливост на наложеното наказание. Срещу присъдата е внесена и въззивна частна жалба от адвоката на подсъдимия в която се релевират доводи за неправилност на присъдата поради необоснованост. Защитата сочи, че обвиненията не са доказани по несъмнен и безспорен начин. Апелативният съд във Велико Търново разгледал отново делото и постановил решение, като в мотивите към него сочи, че присъдата на Русенския окръжен съд е незаконосъобразна и постановена при съществено нарушение на процесуалните правила, а именно липсата на подпис на председателя на състава на ОС Русе върху приложен по делото протокол за проведено съдебно заседание. Поради това, Апелативен съд Велико Търново отменя присъдата и връща делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд Русе. Решението не подлежи на обжалване. 

 

24chasa.bg

 

Четете още КЗП наложи 30 000 лв. санкция на верига магазини за строителство

Коментари

Новини Варна