IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
17:48 | 22 април 2016
Обновен: 06:39 | 8 април 2024

Втори по натовареност в страната е Варненският апелативен съд

Във Варна тече годишния форум на съдиите от Варненския апелативен съд и от съдилищата в целия апелативен район

По материала работи: Юлиян Атанасов
Втори по натовареност в страната е Варненският апелативен съд

Втори по натовареност след Софийския е Варненският апелативен съд, каза във Варна председателят на Върховния касационен съд(ВКС)  Лозан Панов. Той е в морската столица за участие в Годишния форум на съдиите от Варненския апелативен съд и на техните колеги от съдилищата в целия апелативен район. Освен ключовите показатели, които отчитат ефективността, бързината и качеството на правораздавателния процес в институцията, магистратите отчитат и анализират данните за работата на всички 6 окръжни и 20 районни съдилища, които попадат в района на Апелативен съд Варна. Във форума участват председателите на окръжните съдилища от Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра, както и административният ръководител на Районен съд Варна.

 

Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС)  

„През миналата година установихме необходимост от поне един съдия в наказателна колегия, така щатният състав вече е от 24 съдии. Забелязва се тенденция към увеличаване на делата. Над 2000 са делата през миналата година в съда. От констатираната проверка отчитаме добри резултати във всяка една от колегиите в съда.“, каза Панов. По отношение на сградата на Апелативния съд, председателят на ВКС каза, че имуществото на съдебната система е преминало от изпълнителната власт към съдебната власт. Предвидено е да има специална комисия, която да е свързана с решаването на тези проблеми. От това произтичат организационните проблеми, свързани със сформирането на такава комисия, приемането на имотите, но е нужно време. Изграждането на нова сграда е свързано с финансиране, което неминуемо преминава не само през усилията на съдебната власт, но и на изпълнителната. Има много проблеми със сградите в съдебната система. В Карлово например, сградата е разцепена. Има много недовършени сгради, допълни още председателят на ВКС.  

 

Запитан за степента на готовност за изготвяне на съдебна карта, Лозан Панов отговори, че се налага тя да бъде направена колкото може по-скоро. По негови думи обаче кметове и депутати са с негативни реакции срещу изготвянето на съдебна карта, която да разпредели равномерно натовареността на съдилищата в страната. Урбанизацията в последните години, демографският срив, намаляването на населението и емиграцията са оформили далеч по-различна карта с непосилна натовареност  на съдилишата в големите градове и почти никаква работа – в по-малките. „Този въпрос няма да бъде решен единствено и само от страна на съдебната система. С първите стъпки за анализиране на тази тема във Висш съдебен съвет постъпиха и първите реакции за решения, свързани със съдебната карта. Общински съвети, кметове, дори и депутати реагират срещу възможността за изготвяне на съдебната карта. Това обаче така или иначе трябва да се случи, защото в продължение на 25 години България се е променила.

Председателят на ВКС каза още, че стъпките за намаляване броя на военните и специализираните съдилища трябва да продължат. 

 

 

Камен Иванов, член на Висшия съдебен съвет

 

„Направените промени в конституцията на Република България са значими, но категорично не са достатъчни“ – коментира Камен Иванов, член на Висшия съдебен съвет, който е гост на срещата във Варна. По негови думи в момента се подготвят два пакета с промени в Закона за съдебната власт. За да се избегнат проблеми от рода на скандалите, които разтресоха съдебната система в последните 3,5 години, трябва да се въведат някои сериозни промени. В редуцирания си състав, съдиите тепърва трябва да работят по-организирано, предвидимо, открито и бързо – допълни още Иванов.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна