Варна 14°
fallback
Избрано
10:09 | 23 юли 2017
Обновен: 04:34 | 30 април 2024

The Daily Express: Варна е най-добрият европейски крайбрежен град

Изданието определя морската столица като бижуто на Европа

По материала работи: Слав Велев

Когато на Острова се спомене за българското Черноморие най-честите асоциации са свързани със Слънчев бряг. The Daily Express обаче хвърля поглед на север към Варна. Градът е наречен бижу, за което малцина са слушали и чели.

 

Най-добрият плаж от трите във Варна, Рапонги, е на пешеходно разстояние от центъра. Може би това е най-добрият европейски крайбрежен град, за който никой не е чувал. Три десетилетия след падането на комунизма, присъства лека носталгия за по-простите, макар и по-груби времена. Навсякъде във Варна се усеща, че това е "Българската морска столица", която иска на навакса изгубеното време и да капитализира даденостите си.

 

Като начало градът има сериозна култура в себе си. Четвъртата най-голяма римска баня в Империята може да се намери в сърцето на старата част на града, докато Археологическият музей приютява най-старото съкровище на света, открито през 1972 г. от некропол на 7000 години. В историческия център прекрасни сгради от началото на 20 век са в различни степени на бледнеещ блясък и често се търкат рамо до рамо с бруталистични сгради, пише The Daily Express, цитиран от "Фокус"и Dnes.bg.

 

Изпълнени с живот саксии като че ли никнат от всеки ъгъл на булевардите, двойки носят бутилки със силна ракия на площадите и мършави бездомни котки се шляят оптимистично по терасите на ресторантите, докато масите са натоварени с избор със сочно месо и купчини салати, богати с домати и щедри резени сирене.

 

Английският е широко разпространен в града. Шезлонг, чадър и коктейл струват 16 лева тук, по-малко от десет лири. Дори и варненският нощен живот успява да е хем шик, хем повлиян от културата. Плажната улица е 16 километрова отсечка с плажни клубове, нощни заведения и басейни, които не биха изглеждали странно на Ибиза или на Миконос.

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback