На 3 август е Световният ден на динята. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замерване с дини и надплюване със семки.

Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.
Динята наистина „охлажда“. Тя съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма.

Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.
По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.
Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ѝ на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.

Лесни начини да се отървем от запушения нос
Рибата е сред най-полезните храни - пази сърцето и подпомага съня
Предотвратиха опит за покушение срещу Сергей Шойгу в Москва
Покупка на кола от първи собственик - плюсове и минуси
Мангровите гори се оказаха неочакван източник на метан
Луната се променя в реално време пред очите ни
Китай официално стартира програма за космически туризъм
Траекторията на междузвездната комета 3I/ATLAS е определена с рекордна точност
Карлос Насар пропуска Олимпиадата, ако избяга от България
Гавра вместо "финал": Германия размаза Словакия и отива на световното
Бивш капитан на ЦСКА отново ще става баща + СНИМКИ
ЦСКА го изгони, а той си уреди трансфер в Чемпиъншип
Дневен хороскоп за 18 ноември, вторник
5 лесни трика при висока кръвна захар
„Един наивник на средна възраст“ по Bulgaria ON AIR ще зарадва любителите на шпионски трилъри
Задължителни ястия за 21 ноември – Ден на семейството
Настинката и замърсяването на въздуха – каква е връзката?
Тампони или превръзки – кое да изберем?
Има ли роля антимюлеровият хормон при жени, които не преминават асистирана репродукция?
Първо огнище на вируса Марбург в Етиопия – СЗО и Африканските здравни служби засилват контрола
Технологичните акции поведоха спадовете сред щатските индекси
Рибата е сред най-полезните храни - пази сърцето и подпомага съня
Кийнън изследва абсурдите на инвестиционното банкиране
Китайски SUV спечели 4 от най-престижните награди за дизайн
Крал Чарлз навърши 77 години в исторически замък и получи сладка изненада
Седмичен любовен хороскоп 17-23 ноември
Коментари