IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
10:25 | 8 септември 2017
Обновен: 09:12 | 19 април 2024

Аспаруховият мост стана на 41 години

Уникалното съоръжение e изградено от края на 1972 г. до 8 септември 1976 г. и е струвало около 42 млн. лв.

По материала работи: Слав Велев
Аспаруховият мост стана на 41 години

41 години от откриването на Аспаруховия мост се навършват днес. Уникалното съоръжение e изградено от края на 1972 г. до 8 септември 1976 г.  и е струвало около 42 млн. лв. „Правителството реши да направи такава инвестиция. Изграждането на моста беше наложително, тъй като когато се построи новият плавателен канал, нямаше как да се преминава по друг начин от града към Аспарухово и южното черноморие. Случи се така, че мостът над стария канал беше съборен случайно от един руски параход, което съвсем прекъсна връзката. По спешност беше изграден понтонен мост, но това беше временна мярка. В момента, когато беше пуснат новият плавателен канал, беше открит и Аспарухов мост. Работеше се денонощно, нямаше друг начин съоръжението да е готово навреме“ – раказа за вестник „Черно море“ ръководителят на инвеститорския контрол на Аспарухов мост инж. Емил Бенлиев по време на честването на 40-годишния юбилей от построяването на съоръжение миналата година. 
 

Около 1500 строители от цялата страна са се включили в работата по моста. „Малко хора сме били през цялото време на строителството на обекта. Аз съм бил от първата копка до последната довършителна работа и бях най-младият в инженерния състав тогава. Наистина направихме чудеса от храброст, за да завършим моста в срок. Ежедневието ни днес, 40 години по-късно, показва колко е било необходимо съоръжението“ – коментира преди година инж. Марин Добрев. 


Аспаруховия мост е открит с почести от Тодор Живков на 9 септември 1976 година. По време на церемонията, на държавния глава е връчен паспорт с гаранция за няколко века на съоръжението, издаден от директора инж. Цанко Цанев. „Мостът поне още 100 години ще може да се използва нормално. Капацитетът на съоръжението е около 24 000 возила в денонощие. Все още той не е изчерпан, но ако трафикът продължи да се развива с тези темпове до няколко години ще трябва да започне строителството на втори мост“ – коментира инж. Емил Бенлиев. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна