Варна 14°
fallback
Избрано
12:50 | 3 април 2020
Обновен: 11:50 | 5 май 2024

Президентът: Да се оцени ефектът от мерките преди удължаването им

Хората в нужда очакват помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи Румен Радев

По материала работи: Ставри Таргов

Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефектите от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане, преди да предприеме удължаване на извънредното положение. Това каза в обръщение президентът Румен Радев.

 

Изявлението му е по повод предложението на Министерския съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната до 13 май.

 

Той поиска връщане към относително нормален начин на живот с обединените усилия на институциите.

 

Управленските решения следва да се вземат на достоверни и всеобхватни данни. Мерките да са ясни и ефективни, призова Радев.

 

 

Извънредните ограничения забавят заболяването, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза, посочи държавният глава, отбеляза президентът.

 

Да заложим на съзнанието и чувството на отговорност, не на репресията и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи, призова Радев.

 

Държавният глава отбеляза, че без съмнение пандемията изисква решителни мерки и повечето българи ги приемат с разбиране. Но очерта тежката икономическа ситуация.

 

Безработицата расте с часове, много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки, каза той. Мизерията не е спасение от вируса. Гладът скоро може да надделее над страха и последствията може да са по-разрушителни от коронавируса.

 

Затова трябва да си поставим ясни национални цели: връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната с обединение на институциите и на всеки един от нас, каза още президентът в обръщението си.

 

Президентът каза още, че планираният от правителството заем от 10 млрд. лв. е тежко решение, което ще плащаме с години.

 

Хората в нужда очакват помощ, а не от оферта за заем, мерките не достигат до малкия и средния бизнес, посочи президентът и поиска адекватна компенсация за бизнеса и хората. По думите му в условия на криза реалната помощ е безвъзмездна.

 

Според него здравната система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците. Радев смята, че здравеопазването ни, във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса.

 

Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено.

 

Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, посочи президентът.

 

Investor.bg

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback