IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
08:31 | 22 септември 2020
Обновен: 12:40 | 23 април 2024

Празнуваме 112 години от Независимостта на България

С акта от 1908 година страната ни отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка архив

България празнува 112 години от обявяването на независимостта си. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година от цар Фердинанд с Манифест, който той прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново.
 
 
Обявяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г.
 
 
Денят на независимостта е обявен за официален празник от парламента на 10 септември 1998 година.
 
 
С акта от 1908 година България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.
 
 
Обявяването на независимостта е било благоприятствано от това, че Австро-Унгария - една от Великите сили, наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина, припомня dnes.bg.
 
 
Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си.
 
 
Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.
 
 
След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.
 
 
След провъзгласяването на независимостта на България България започва да се нарича царство, а владетелят й цар.
 
 
 
По повод 112 години от провъзгласяването на Независимостта на България на 22 септември от 9,30 ч. на пл. „Независимост“ тържествено ще бъде издигнато националното знаме.
 
Това съобщават от община Варна.
 
Следват изпълнения на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

 

Черно море
 

Коментари

Новини Варна