IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Избрано
08:24 | 23 октомври 2020
Обновен: 05:20 | 27 юни 2022

ТЕЛК промени: Доживотната пенсия – мираж за 120 хил. души!

За пожизнени ще се признават вече само свидетелства на хора, които имат необходимите стаж и възраст

По материала работи: Ставри Таргов
ТЕЛК промени: Доживотната пенсия – мираж за 120 хил. души!

Над 120 хил. души, които са се пенсионирали без достатъчно стаж, а по старост, ще трябва да представят редовно решения на ТЕЛК, ако искат да получват и инвалидна пенсия или добавка от държавата.
 

 

За пожизнени ще се признават вече само телковите свидетелства на пенсионери, които имат необходимите стаж и възраст за пенсиониране.
 

 

Хората, които имат възрастта, но не и нужните години работа, ще трябва редовно да ходят на ТЕЛК, за да получат отново инвалидна пенсия или добавка. Тази промяна на Кодекса за социално осигуряване е записана в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.
 

 

Според текстовете в КСО досега ТЕЛК свидетелството бе пожизнено за всички пенсионери по чл. 68 - както тези, изпълнили условията за стаж и възраст по първата му алинея, така и за тези с недостигащ стаж по ал. 3. Тя предвижда, че хората, които имат минимум 15 г. трудов стаж, но не им стига за нормална пенсия, могат да се пенсионират по старост на 66 г. и 8 месеца, като възрастта постепенно нараства до 67 г.

 

Сега тези хора вече ще трябва да посещават редовно лекарските комисии за преиздаване на свидетелствата в зависимост от записаната в тях валидност - 1,3,5 години.
 

 

“Тези български граждани са с непълен осигурителен стаж, не им достигат година, две, пет.
 

 

Тези пенсионери и в момента
са с по-ниски от
минималните пенсии”,

 

 

алармираха в позиция от КТ “Подкрепа”.
От синдиката са категорични, че няма никаква обективна причина инвалидните им пенсии и добавки да не са пожизнени, както на всички други пенсионери. “Настояваме тази промяна в чл. 73 на Кодекса за социално осигуряване да отпадне”, категорични са те.

 

 

Догодина тези пенсии ще бъдат вдигнати заедно с минималната, която от 1 януари става 300 лв. Причината е, че най-ниските размери на инвалидните пенсии са фиксиран процент от нея. Така хората с инвалидност от 50 до 70,99 на сто ще вземат най-малко 85% от минималната пенсия, или 255 лв.

 

Досега получаваха 212,5 лв. Най-ниската инвалидна пенсия за хората с увреждания между 71 до 90% ще е 315 лв. Тя е 105% от минималната, като сега е 262,5 лв. Хората с трайно намалената работоспособност над 90% получават 115 на сто от минималния размер на пенсията.

 

Така от следващата година тяхната най-ниска пенсия ще е 345 лв. при 287,50 лв. досега.
Социалната пенсия догодина ще се увеличи от 141,63 на 148,71 лв., но пак ще остане около 50% от минималната пенсия. А втората към момента е в размер на 212,50 лв.

 

“Плащания се отнасят за работещи, които не могат да докажат пълен осигурителен стаж. Групата на тези български граждани, които нямат право на нормална пенсия, ще се увеличава, когато започне интензивното пенсиониране на трудово активните през 90-те години хора.
 

 

Задава се вълна от бедни
пенсионери с доходи дори
под минималната пенсия”,

 

 

обясняват от синдиката.
“Над 2,18 млн. възрастни хора ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и за ноември. За целта отпускаме близо 106 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване”, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

 

Предстоят още четири транша на бонусите към пенсията - от декември до март. “В същото време предлагаме от догодина минималната пенсия да стане 300 лв, а от юли вдигаме всички пенсии с 5%. Грижата за възрастните хора е наш дълг и неотменен ангажимент. Дължим на пенсионерите достойни старини и те могат да разчитат на нашата подкрепа!”, написа премиерът във фейсбук.
 

 

Преизчисляването е единственият справедлив начин за компенсиране на дългогодишното изоставане на старите пенсии, категорични са обаче от “Подкрепа”. И напомнят, че много от пенсионерите с над 30-годишен трудов стаж получават минимална пенсия, която не отразява техния принос към данъчната и осигурителната система.

 

Намираме, че преизчисляване към 2015 г. би коригирало тази несправедливост, пишат в позиция те. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула трябва да расте, а не отново да бъде замразен на 1,2, съобщава "24 часа".

Коментари

novelina777@abv.bg ( преди 1 година )
Как може за инвалидите да няма увеличение,ние сме с най много лекарства а нашите са най ниски,срамота неви лие срам а после чакате дава избираме на изборите.Трябва да се вдигнем всички инвалиди на протест,ние имаме по 27г стаж и се разболяхме и получаваме самио по 212 лв,а даваме много повече пари за лекарства.Немиже редовните да ги увеличават а ние с инвалидните сме сякаш прокажени.Нямаме право на друга пенсия,от НОИ нени искат парите за стаж ,върнаха миги и оставам с тая инвалидна ,що за пр
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Атанасова ( преди 1 година )
Кога се предполага ще бъде приет този закон за КСО ,и ще бъде ли наистина приета поправката за хората без трудов стаж, но с пожизнен ТЕЛК ,да минават отново на комисия.Дано това не бъде прието и остане както досега.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна