IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
10:02 | 24 октомври 2020
Обновен: 21:22 | 28 март 2024

В две селища във Варненска област пият вода с нитрати

В с. Приселци е установено наднормено съдържание на желязо

По материала работи: Ставри Таргов
В две селища във Варненска област пият вода с нитрати

В 2 селища във Варненска област водата е с наднормено съдържание на нитрати. Това са с. Левски и с. Климентово, съобщават от РЗИ в морската столица. Анализът е правен в периода 1 - 15 октомври т.г.

 

Водата на ведомствен водоизточник „Колювите извори” в с. Любен Каравелово е замърсена и не отговаря на нормите за колиформи, ешерихия коли и ентерококи. В с. Приселци пък е установено повишено съдържание на желязо.

 

Заболявания, предавани по воден път, няма, категорични са от РЗИ.


Издадено е 1 предписание до управителя на комплекс „Колювите извори” в с. Л. Каравелово за предприемане на мерки за привеждане на качеството на водата в съответствието с изискванията на Наредба №9/2001г. и за провеждане на учестен мониторинг до стандартен резултат.

 

РЗИ - Варна, препоръчва питейнатата вода със съдържание на нитрати над максималните стойности да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса.

 

Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари.

 

Остава режимното водоснабдяване в селата Зорница, Доброглед и Любен Каравелово.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна