IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
08:00 | 26 октомври 2020
Обновен: 15:06 | 18 април 2024

Димитровден e! От днес започва зимата

На 26 октомври празнуват строителите, ковачите, техниците, инженерите и металурзите

По материала работи: Слав Велев
Димитровден e! От днес започва зимата

Днес е Димитровден - народен и православен празник, отбелязван на 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски.

 

Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър — зима“. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по—голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници. Характерни са и трите дни след Димитровден, т. нар. Миши дни. Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето се отваря и заровените жълтици проблясват със синкав пламък. На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния — от петел, ако именникът е мъж и от кокошка, ако е жена. Сервират се зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, печени ябълки, рачел и тиква.

 

Днес имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Дима, Димо, Димчо, Димана, Диян и всички производни на името Димитър. Честит празник именици, с пожелания за много здраве.

 

Датата 26 октомври е приета и за ден на българските градове Сливен, Видин и Айтос.
 

Димитровден е определен и за ден на строителя у нас. Празнуват всички ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.


Честит празник!

 

Черно море

Коментари

Новини Варна