Днес е Разпети петък. Денят, в който е разпнат Иисус Христос, Божият син. Днес е и най-строгият пост от Страстната седмица. Тези, които го спазват, не трябва нито да ядат, нито да пият дори вода. В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. Съществува дори поверие, че човек не бива да се къпе или бръсне на този ден.По стар православен обичай ортдоксалните християни се отдават на най-строг пост, който изключва храната и дори водата. Великден е голямо предизвикателство пред домашните готвачи, заради голямото месене на емблематичния за пролетния празник козунак. Ако следвате описаните по-долу стъпки, добрият, добре изпечен и уханен резултат е гарантиран (
Основни стъпки
1. Маята се разтваря в половината от затопленото до 35° С прясно мляко и се смесва с 1 с. л. захар и 2-3 с. л. брашно. Оставя се да втасва на топло, докато сместа се покрие с балончета.
2. Останалото брашно се пресява в голяма купа, прави се кладенче в средата и се сипват разбитите, леко затоплени яйца, захарта и млякото, половината от мекото масло и втасалата мая. Бърка се с дървена лъжица, докато се оформи топка.
3. Тестото се меси около 10 мин. и, ако е необходимо, се добавя още малко брашно, но не бива да става твърдо. Меси се, докато престане да лепне.
4. Тестото се меси с ръце, които се топят в останалото разтопено масло, докато не свърши. Слага се да втаса на топло, докато си удвои обемът (1 - 2,5 часа). По време на втасването може да се премеси още веднъж.
5. Втасалото тесто се омесва отново и се обърква със сушените плодове.
6. Разделя се на 2 - 5 топки, от които се изтеглят фитили. Те се намазват с масло преди да се сплетат.
7. Поставя се в тава с високи ръбове. Отново се оставя да втаса, докато си удвои обема. Намазва се с разбити жълтък и 1 с. л. мляко, поръсва се със захар и ядки и се слага да се пече в загрята на 220° C фурна. След 10 мин. температурата се намалява на 180-190° C и козунакът се пече до готовност. Ако се препече, става сух.
edna.bg
Четете още: На Разпети петък не се работи
Коментари