IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
15:40 | 1 февруари 2016
Обновен: 22:55 | 23 април 2024

Готов е посетителския център в Римските терми

Има готов проект за ремонта на Аладжа манастир за 4 млн. лева, пари - няма

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Пред завършване е изпълнението на проекта за реставрацията и обновяването на Римските терми във Варна  - каза директорът на Регионалния исторически музей във Варна проф.Валентин Плетньов. „За две години със средства само на Община Варна бе реализирана една смела идея, която не се спря по пътя на търсенето на парите. До края на тази година обектът ще бъде изцяло завършен, има още работа по социализацията му“. Плетньов припомни, че след тръжна процедура през месец май, миналата 2015 година, са проявили интерес две фирми-кандидатки за изготвяне на проект. Почти веднага след одобряването и е започнало изпълнението. Архитектите са подарили проекта на Община Варна като не са взели пари за това. Работи се по пешеходна зона с велоалеи и полагане на мраморни плочки в пространството пред Термите. 220 000 лева е стойността на целия проект като 180 000 са за реставрацията на централната част до басейните, а 40 000 – за ремонт на термите. Предстои довършването на детайли по изграждане на тоалетни, сервизни помещения, бюфет, книжарница, каса, в която ще се продават билети. 

За да се привлекат повече туристи, ще бъде поставена голяма плазмена стена, на която ще бъде прожектиран филм за музеите на Варна. Все още входът на Римските терми откъм ул. „Сан Стефано" е строителна площадка, но до края  на този месец ремонтът ще приключи. Ще бъдат възстановени оригиналните павета. Работното време на Термите ще бъде до 22.00 ч.

 

Има готов проект за ремонта на Аладжа манастир за 4 млн. лева – каза още каза директорът на Регионалния исторически музей.  Пари обаче още не са осигурени. 600 000 – 700 000 лева ще бъдат отделени само за укрепването на скалния масив, а останалите – за изграждане на алея, осветление и ремонт на катакомбите. След като държавата даде управлението на няколко значими туристически обекта, сред които Аладжа манастир, Римските терми на Одесос и Римската баня в ръцете на Община Варна, ние имаме стимул  и мотив да търсим по-задълбочено финансиране, каза още Плетньов.

 

 

Според него ремонтът няма да се отрази на посещаемостта на туристическия обект. Годишно големите Римски терми се посещават от около 10 000 души, като приходите от продажба на билети са близо 30 000 лева.

„Болест на всички програмни проекти в България е, че искаме да правим нещо, но не знаем как да го организираме – каза на срещата с журналисти експертът архитект Владимир Рачев , директор на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство за Североизточния район. Именно този проект с жеста на архитектите, които не взеха стотинка за идеята си е пример за това – как може да се работи успешно с големи археологически обекти“.

Римските терми на древния Одесос са една от големите забележителности на днешна Варна. Руините датират от втори век, когато Одесос е бил важен икономически и културен център на Черноморието и на римската провинция Долна Мизия. Останките на римската сграда, представляваща обществена баня, са с височина почти 20 метра и разположени на над 7 000 кв.м. площ. Това ги превръща в най-мащабната запазена антична постройка в България.

Ели Маринова

снимки: Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна