Морската столица е домакин на майсторски клас по приготвяне на хляб с жив квас. Над 50 участника се обучават да приготвят лечебния хляб с жив квас, наричан още „жив хляб“. „Всички хлябове с ферментация са живи - каза Пресиян Петров от София, който води курса – но хлябът, който се учат да приготвят курсистите няма консерванти. Ползваме брашно, вода и микроорганизми. Има, разбира се, доза майсторлък и заучени подробности. За хлебопекарните ползваме дългия срок на втасване на тестото, който е 24 часа, но тук, за курса сме заложили на краткия срок – 8 часа. Приготвили сме закваската от вечерта, за да може курсистите да работят спокойно с качествена мая в днешния ден. Обучението започна с теоретична част, която беше дълга и леко отегчителна, но необходима. Нужни са прецизни математически изчисления, за да стане един хубав кулинарен продукт.

После следва практическата част. Рецептите не са в основата на готварството. Рецепти има навсякъде, някои от които – добри. Но за да стане един готвач, сладкар, хлебар и пр. истински специалист, той трябва да научи принципите за работа с брашната, техните характеристики и тънкости. Хората със слаба непоносимост към глутен могат безпроблемно да се хранят с хляб с жива закваска – допълни Пресиян Петров. Хлебарят е научил тайните на занаятчийския хляб от едни от най-добрите майстор-хлебари по света, сред които Бен Глайд (Франция), Майстор Мо (Корея). Пресиян е споделял опит и с най-добрият майстор хлебар на САЩ – Джефри Хамелман, както и с майстор Бешъм Сугрим (Швеция).

Обучението е най-големият до момента майсторски клас по работа с жив хляб. Демонстрацията се провежда в рамките на 4 дни - от 17-ти до 20-ти януари (вторник до петък), но подготовката е започнала още по-рано, тъй като най-добрата бавна ферментация на квас отнема повече от 16 часа. Това е вторият подобен майсторски клас във Варна. Участниците учат изработка на хлябове като багети, чабати, ръжени селски хлябове, хляб със спелта, хляб с лимец, хляб с лактоферментирала царевица, подготовка на тесто Бриош и др. Тази година се акцентира на работата с прясно смлени пълнозърнести брашна.

Родината на хляба с жив квас е Египет и се твърди, че е с история над 5000 години. Според международни изследвания хлябът с жив квас е полезен за различни заболявания. Съдържащите се в кваса лактобацили и гъбични микроорганизми, разграждат протеина „глутен“, намиращ се в брашното, на съставните му части – аминокиселини. Продуктите с квас след това могат да бъдат консумирани от пациенти страдащи от алергия към глутен, без да причиняват странични ефекти.
Ели Маринова
Снимки: авторът














Пресиян Петров
Четете още: Студът продължава: Утре ни чакат облаци и валежи

Защо стрелката на горивото пада бавно, а после рязко - обяснението
Пет домашни отвари за силен имунитет и как да си ги приготвим
Най-добрите храни с фибри
Рецепта по турски: Катми
В Сибир е открита загадъчна 4000-годишна керамика от неизвестна култура
Японски учени посочиха кога Земята може да стане безжизнена
Илън Мъск обяви колко ще струва изграждането на град на Марс
НАСА завърши сглобяването на ракетата SLS: Пътят към Луната е открит
Спортът по телевизията днес, 23 октомври
Мачовете по телевизията днес, 23 октомври
Приятел на Цолов ще кара вместо Макс в Ред Бул
Легендата Майкъл Джордън: Липсва ми баскетбола
Дневен хороскоп за 23 октомври, четвъртък
Умни IoT решения за растеж: Vivacom помага на градинските центрове да прецизират грижата за растенията
Слънцето преминава в Скорпион на 23 октомври – ревността се повишава, но и шансът за успехи
Питки със сирене за Димитровска задушница (Рецепта)
Може ли богата на мазнини кето диета да запази мозъка ни млад?
Омега-3 мастната киселина EPA действа различно при всеки. Как да пазим сърцето?
Повишават се случаите на 6 вида рак глобално
Жените с хиперактивност се диагностицират 5 години по-късно
Печалбата на Tesla разочарова въпреки рекордния скок при тримесечните продажби
Пет домашни отвари за силен имунитет и как да си ги приготвим
Екстремните горещини увеличават заплахата от смърт в райони на Австралия с 400%
Гении: Корейци създадоха ароматизатор с мирис на... бензин
Семейна приказка – Любовната история на Джорджина Родригес и Кристиано Роналдо
4 зодии, които са гении
Коментари