IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
13:58 | 6 юни 2018
Обновен: 21:48 | 23 април 2024

Според проучване във Варна 64% от децата, вманиачени в интернет, са проблемни

При 8% се регистрира асоциално поведение

По материала работи: Борис Проданов
Според проучване във Варна 64% от децата, вманиачени в интернет, са проблемни

Форум на тема „Правото на детето на живот и развитие в сигурна и безопасна среда“ се проведе във Варна. Инициативата на дирекция „Превенции“ към местната община събра секретари на комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните от община Варна и областта, инспектори детска педагогическа стая, учители и социални работници.

 

В рамките на форума беше анализирано рисковото поведение на младите хора, свързано с интернет средата и проблемите, свързани с употребата на наркотични вещества. Бяха представени две нови програми на дирекция „Превенции“, действащи от началото на 2018 г. Те са предназначени за млади хора от ромската общност и младежи, които живеят във висок риск поради факта, че един от родителите или двамата пребивават в чужбина.

 

„За първи път ще говорим за проблемите, свързани с интернет, на база изследвания“, разкри Светлана Коева, директор на дирекция „Превенции” към община Варна.

 

Проучването е направено сред младите хора и сочи доколко те са зависими от интернет. То бе представено от доц. д-р Мария Кехайова, експерт в Центъра за социални изследвания към Икономически университет – Варна. „Проучването се провежда в три варненски училища за децата между 8 и 11 клас. Информацията е събирана в началото на 2018 г. и изследването сочи, че има проблем. Значителна част от учениците прекарват в интернет повече от 10 часа дневно. 50% от тях прекарват в интернет повече от 5-6 часа. Около 60% от децата влизат в мрежата повече от 10 пъти на ден. При 64% от децата, прекарващи голяма част от времето си в интернет се регистрира проблемно поведение, а при 8% спокойно можем да говорим за асоциално поведение. Това са деца, които се отказват от хранене, пренебрегват съня, сигурни са, че онлайн приятелите ще им дадат по-добри съвети и общуват единствено по този начин“, разкри доц. Кехайова.

 

Проучвания сред младите хора във Варна се провеждат и за нивото на употреба и експериментиране с наркотични вещества, увери Светлана Коева и добави, че проблемът в случая са новите наркотици и дизайнерските дроги. Младежите не са запознати с естеството им и се стига до тежки усложнения.

 

Тя разкри още, че специална програма на дирекция „Превенции“  от години работи с млади хора, имащи проблем с наркотиците. В рамките на тази дейност е установено, че на огромна част от младежите, които се обръщат към програмата, родителите отсъстват.

 

Вследствие на това е разработена програмата, предназначена за деца в риск, поради факта, че родителите са в чужбина. Програмата е създадена на принципа на мобилната работа. „Не чакаме децата да дойдат при нас, а се обучават специалисти, които работят на терен. Работи се на ниво семейство. Обхваща се семейството, където са налице сведения за рисково поведение на дете и се работи с близките роднини, които са в страната. Има и специален модул, при който се предвижда, когато родителите се върнат от чужбина да се работи и с тях, като им се подсказва и се подготвят за това какво трябва да направят за децата си, дори и когато отсъстват“, уточни Светлана Коева.

 

Програмата, която касае ромската общност е за превенция употребата на наркотични вещества и трафика на хора. По нея са започнали серия обучения за учителите, които ще работят с тези деца, родителски срещи за техните родители, както и директна работа с младите хора.

 

Мариана Стойкова

 

 

Коментари

Новини Варна