IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избори 2014
08:45 | 15 септември 2014
Обновен: 02:32 | 10 май 2024

Правила за гласуване на Парламентарни избори 2014

Правила за гласуване на Парламентарни избори 2014

По материала работи: Деян Михайлов
Около 26 млн. лв. ще струват предсрочните избори

 

Кой има право да гласува
На парламентарните избори на 5 октомври право да гласува има всеки български гражданин, който е навършил 18 години, не е поставен под запрещеине, и не изтърпява наказане ливашане от свобода.
Може да направите справка дали сте вписани по постоянен адрес. На интернет страницата на общината или сайотевете на ЦИК и ГРАО. Справката става по ЕГН. Ако не сте вписани в избирателните списъци или има грешка, обърнете се към общинската администрация.
Как да гласуваме
Член на Секционната избирателна комисия откъсва пред вас бюлетина от кочана и поставя печат на гърба й. Влизате в тъмната стаичка и гласувате със син химикал като поставите символите „Х“ или „V” само в едно от квадратчетата на избраната от вас партия или коалиция.
Ако искате да упражните преференциален вот и да гласувате за конкретен кандидат в листата, трябва да макрирате кръгчето с номера на този кандидат вдясно.
Сгънете бюлетината. Представител на секционната комисия ще свери номера с този на кочана, ще го откъсне пред вас, ще сложи втори печат на гърба на бюлетината.
Пускате бюлетината в урната.
Гласуване по настоящ адрес
На 20 септември изтича крайният срок, в който избирател желаещ да гласува по настоящ адрес може да подаде заявление за вписване в списъка по настоящ адрес до кмета на съответната община. Образец номер 14 може да се открие в общината или да бъде изтеглен от страницата на ЦИК. Преди това избирателят трябва да има регистрация по настоящ адрес.
Гласуване с подвижна избирателна кутия
В срок до 14 септеври избирателите с трайни уверждания, които не им позволяват да гласуват в изборното помещение, могат да подадат заявление до общинската администрация за гласуване с подвижна избирателна кутия. Заявление номер 17, може да намерите в общината или да се изтегли от страницата на ЦИК. За да се образува такава секция са необходими поне 10 заявления. С подвижна избирателна секция гласува само лицето, подало заявлението, но не и членовете на семейството му.
При вече открита секция за гласуване с подвижна избирателна кутия, избирател пропуснал срока за подаване за заявление, може да подаде такова до 29 септември за включване в списъка.
Как гласуват учениците и студентите
Ученици и студенти редовно обучение, навършили 18 години могат да гласуват в населено място, където се обучават, без там да им е постоянния адрес. В деня на изборите учениците и студентите трябва да представят пред членовете на Секционната избирателна комисия документ за самоличност, както и заверена книжка. Те представят още декларация, че не са гласували и няма да глусуват на друго място. Гласуването се отбелязва в студентската или ученическата книжка.
Списък на заличените лица
На 24 септември общинската администрация публикува на интернет страницата си списъка на заличените лица. Ако сте там имате право да се запознате с основанието, заради което са ви заличили, и в срок от 3 дни да подадете заявление до кмета, за бъдете изключени от списъка. Кметът се произнася незабавно.

Коментари

Новини Варна