IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
10:01 | 25 октомври 2014
Обновен: 05:21 | 24 март 2024

Шеф в Google скочи от 41 км височина

Алан Юстас счупи световния рекорд на Феликс Баумгартнър

По материала работи: Златина Добрева
Шеф в Google скочи от 41 км височина

Вицепрезидентът по разработките в Google Алан Юстас счупи световния рекорд, скачайки с парашут от 41 км височина.
Предишният световен рекорд бе на австриеца Феликс Баумгартнър, скочил с парашут от 39 км височина. Сега 57-годишният Юстас го подобри с 2 км.
Вицепрезидентът на Google се готвил за скока в продължение на 3 г., без обаче да споделя това с никого. В деня на скока той прекарва 4 часа в кислородна камера, след което облича специален костюм, наподобяващ космически скафандър.
Юстас е вдигнат във въздуха от въздушен балон, пълен с хелий, който скоро набира скорост 300 м/сек. За разлика от Баумгартнър, Юстас се намира в специална капсула. На височина 41 км, до която се издига за около 2 часа, Юстас се откача от модула и скача обратно към Земята.
Скоростта му при скока достига невероятните 1287 км/час, информира БГНЕС. На височина 5500 км Юстас отваря парашута си и след 15 минути се приземява. По неговите думи целта му не е била рекорд, а експеримент, чрез който да бъде установено как резкият преход от стратосфера към атмосфера влияе на човешкия организъм.

Коментари

Новини Варна