Днес се отбелязва Световният ден на пастата.
За първи път макароните имат свой световен ден през 1995 г., когато Световният конгрес на производителите на тестени изделия, състоял се в Рим, решава да почете питателното ястие.
По данни на статистици през изминалата година са сготвени над 14 милиарда блюда с макаронени изделия.
Според допитване до общественото мнение, направено в Италия, 44 процента от италианците признават, че ядат макарони всеки ден.
На днешния ден, по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки. Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот, посочва cross. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.
Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети ("мозък"), фиде ("малки червеи"), rotini ("спирали"), fusili ("вретена"), тортелини ("малки торти"), лингуини ("малки езици"), Conchiglie ("черупки" ), fettucine ("малки панделки"), пене ("тръбички") и capellini ("косъмчета") са едни от най-известните и предпочитани форми. Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи- сушена паста и прясна паста.
Пастата като цяло е елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е много диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря. Перфектната паста е „Алденте", което означава леко подварена. Истинските и качествени макаронени изделия се варят за 5-6 минути, в леко подсолена вода, с малко масло или зехтин. След това се гарнират с различни по вкус, цвят и текстура сосове. Например, добре познатия сос песто се използва за спагетите, докато доматения сос е по-подходящ за дебели макаронени изделия.
Днес е Световният ден на пастата
44 процента от италианците ядат макарони всеки ден
25.10.2014 | 11:01 ч. Обновена: 25.06.2025 | 10:18 ч.
0

Новини
-
Путин обяви пред Тръмп, че Русия няма да се откаже от целите си в Украйна
-
Има загинал при инцидент във военния завод "Арсенал" в Казанлък
-
Холивуд потъна в скръб! Почина Майкъл Медсън
-
Дават пристанище "Варна" на концесия
-
Оставиха зам.-кмета на София Барбутов в ареста
-
Григор Димитров е в третия кръг на "Уимбълдън"
Лайфстайл
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата
Коментари