IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
11:01 | 25 октомври 2014
Обновен: 19:55 | 25 март 2024

Днес е Световният ден на пастата

44 процента от италианците ядат макарони всеки ден

По материала работи: Златина Добрева
Днес е Световният ден на пастата

Днес се отбелязва Световният ден на пастата.
За първи път макароните имат свой световен ден през 1995 г., когато Световният конгрес на производителите на тестени изделия, състоял се в Рим, решава да почете питателното ястие.
По данни на статистици през изминалата година са сготвени над 14 милиарда блюда с макаронени изделия.
Според допитване до общественото мнение, направено в Италия, 44 процента от италианците признават, че ядат макарони всеки ден.
На днешния ден, по целия свят се празнува денят на кулинарното лакомство, под формата на събития и промоционални инициативи, като се правят малки тестени макаронени фигурки. Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот, посочва cross. Ключовите послания, повтарящи се в различни инициативи, подчертават икономичната приложимост, гастрономическата гъвкавост и хранителната стойност на тестените изделия.
Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети ("мозък"), фиде ("малки червеи"), rotini ("спирали"), fusili ("вретена"), тортелини ("малки торти"), лингуини ("малки езици"), Conchiglie ("черупки" ), fettucine ("малки панделки"), пене ("тръбички") и capellini ("косъмчета") са едни от най-известните и предпочитани форми. Паста е обобщаващо понятие на многообразието от макаронени ястия. Тази храна се разделя на две основни групи- сушена паста и прясна паста.
Пастата като цяло е елементарно ястие, което ако се консумира без сосове и подправки е много диетично. В повечето случай се сервира като първо блюдо, а порциите са малки. Подходяща храна е както за закуска, така и за обяд и вечеря. Перфектната паста е „Алденте", което означава леко подварена. Истинските и качествени макаронени изделия се варят за 5-6 минути, в леко подсолена вода, с малко масло или зехтин. След това се гарнират с различни по вкус, цвят и текстура сосове. Например, добре познатия сос песто се използва за спагетите, докато доматения сос е по-подходящ за дебели макаронени изделия.

Коментари

Новини Варна