IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
14:56 | 12 януари 2015
Обновен: 17:42 | 25 март 2024

Богатеем през хладилника!

Минимум 5000 лв. на година можем да спестим от излишни покупки.

По материала работи: manager
Богатеем през хладилника!

Мнозина смятат, че пътя към богатството минава през печеленето на повече пари, без да отчитат, че в правилното харчене се крие ключът за тяхното натрупване.

Истината е, че повечето от нас в крайна сметка харчим толкова, колкото и печелим или дори малко повече, а най-много харчим за храна. Всеки ден на връщане от работа минаваме през магазина, не защото имаме нужда от нещо, а просто така - “да се разтоварим” и купуваме каквото ни хване окото. Най-страшно е ако влезем в магазина гладни – тогава просто сме готови да изкупим всичко по рафтовете. Ако се замислим, много често купуваме продукти, които пъхаме в хладилника и дори не поглеждаме докато не развалят и не се наложи да ги изхвърлим. Ето как изхвърляме на боклука една част от приходите си – през хладилника!

А колко пари даваме за тези продукти?  Пари, с които може да си купим нещо по-голямо и наистина стойностно, нещо, за което отдавна сме си мечтали? Пари с които може да отидем на мечтания круиз или дори да започнем малък бизнес...

Мислите си, че преувеличавам. Да посмятаме тогава. Според проучване на Marketing Science Institute хората, които пазаруат всеки ден купуват около 54% повече неща от тези, които пазаруват един път в седмицата. Или ако вашето семейство харчи седмично по 150 лв. в хранителните магазини, ако пазарувате един път в седмицата гарнтирано ще намалите сумата на около 100 лв. Не забравяйте, че годината има 52 седмици  или вече спестихме 2600 лв. от семейния бюджет. 

Сега, ако идеята ви е харесала, можете да помислите и за “кафенцата”. Обичате ли да висите по кафетата? Да, тези 5 лв дневно, които давате по кафета може да ги добавите към сметката си за богатство, особено ако практикувате висенето там всекидневно. Вземете си собствена чаша за кафе тип термос както го правят американците и си осигурявайте дневната доза кофеин в движение, а времето, което сте губили в празни приказки, можете да инвестирате в самоусъвършенстване или в дребен бизнес, защото вашата сметка вече набъбна с още 1825 лв. И ако добавите парите, които ще спестите, като оптимизирате тарифния план на телефона си в края на годината ще разполагате  не по-малко от 5000 лв. “бели пари за черни дни”.

Възможно ли е? Разбира се. Достатъчно е само да сте малко по-организирани, и пазаруването  веднъж в седмицата вече не изглежда толкова непостижимо. Ето и няколко практични съвета:

Направете списък. Помислете предварително какво смятате да ядете. Направете списък на продуктите, които ви трябват и допълвайте този списък в течение на седмицата. 

Направете проучване. Вижте кои продукти са по-евтини и в кои магазини. Когато пазарувате веднъж седмично, може да си позволите да пообиколите малко, за да вземете най-доброто на най-ниската цена. 

Импровизирайте. Ако нямате необходимата съставка за някое ястие, не тичайте до магазина да я купите, а помислете какво може да направите с наличните продукти. Така не само може да научите нови рецепти, но и спестите пари. Рецепти може да намерите не само в старите готварски книги, но и навсякъде из Интернет. И ако си мислите: „този съвет не е за мен”, припомнете си колко пъти дневно минавате през магазина, за да купите това, което сте забравили или да си купите сладолед, защото ви се хапва? И колко пъти сладоледът се превръща в сладолед с натурален сок, бисквити и какви ли още не дреболии? Не оставяйте парите да изхвърчат от джоба ви. Малко повече организация води до много повече пари.

Не се изкушавайте от промоциите. Всъщност промоции има доста по-често, отколкото забелязвате. Затова не се лъжете да купувате нещо само защото е на промоция и ако не го купите сега, после вече няма да намерите тази цена.
Номерът „сега или никога” е от най-старите (и очевидно успешни) търговски трикове. Заслушайте се в рекламите колко пъти ще чуете „само сега!”. Целта е да ви вменят усещането, че ако не купите сега! веднага! точно в тая секунда!, губите тази възможност завинаги.

Следете срока на годност. Често промоциите и намаленията в големите хранителни магазини са свързани със скоро изтичащ срок на годност и ако не сте достатъчно наблюдателни може да се сдобиете с храна, която утре ще е развалена и освен че ще се наложи да я изхвърлите, ще трябва да ходите отново до магазина и да давате пари за същия продукт. Така евтиното излиза по-скъпо.

Пазарувайте сами. Това важи с пълна сила за родителите. Когато сте децата е в пъти по-вероятно те да ви изнудят да им купите нещо, което са си харесали, отколкото ако сте на пазар сами. Нищо не ви пречи да вземете на малчуганите някакво лакомство, с което да ги изненадате като се приберете, но ако ги вземете с вас в магазина, сметката ви със сигурност ще е повече, отколкото сте очаквали.

Направете си одит. Може да се пробвате да пазите касовите си бележки. Така в края на всеки месец може да пресметнете колко пари сте дали за храна и да се ориентирате дали сте в преразход или сте се вписали в лимита за харчене.

Никога не влизайте в хранителен магазин гладни! Това е много важно! Ако го направите, може да сте сигурни, че ще си накупите един куп нездравословна и напълно излишна храна, която ще изтъни портфейла ви и ще подсили талията и бедрата ви.

Маня Петрова

Коментари

Новини Варна