IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
16:28 | 10 април 2015
Обновен: 13:33 | 17 април 2024

Вярата носи психично благополучие

Всеки повтарящ се ритуал кара хората подсъзнателно да се чувстват спокойни, убедени са психолозите

По материала работи: Златина Добрева
Вярата носи психично благополучие

Шарените яйца, украсата, ароматът на козунаци, ритуалите, свързани с най-светлия християнски празник Великден, са все неща, които въздействат емоционално. Без значение на религията или религиозната принадлежност, вярващите хора имат по-високи нива на психично благополучие. Това коментира пред БТА психологът Маргарита Бакрачева.

"От една страна вярата създава усещането за свързаност и връзка с другите, със света като цяло. От друга страна вярата е ключът към смисъла на живота. И вярата се различава много от религията. Тя е основно вътрешната ни увереност, че не сме сами", коментира психологът.

Една от опорните точки, която да ни помогне да се разтоварим от стреса, е намирането на сигурност - всеки повтарящ се ритуал кара хората подсъзнателно да се чувстват спокойни, с корени и принадлежащи към една общност. Емоционалният момент от друга страна също оказва своя ефект - всички приятни усещания, които ни напомнят за детството и с всяка година преоткриваме по нов начин, каза експертът. Освен в случаите, в които хората изпитват дефицит в отношенията с близките, това време, прекарано с роднините, има особено зареждащ ефект.

Всяка почивка помага да се отърсим от напрежението, особено в сезона на пролетната умора. Универсалното правило е да се настройваме да изживяваме момента "тук и сега". Да не мислим за това какво сме пропуснали или какви очаквания имаме за утрешния ден. Важни са ни всички усещания, които ни носят петте сетива. Усмивката, препоръча психологът.

Изключването от проблемите е много важен въпрос. Въпреки че всеки изработва свой собствен механизъм с времето - повече или по-малко успешен, е важно всеки да знае, че това е полезен навик, който е добре да си изградим, препоръча специалистът. Множеството роли, които изпълняваме в ежедневието - на служител, партньор, родител, приятел и т. н. са значително по-успешни, когато успяваме да влизаме от една в друга роля, без да пренасяме негативите - най-често от работата вкъщи, каза Маргарита Бакрачева. Принципно по-дългия период на почивка се следва от по-трудна адаптация след това. Четири дни не са толкова продължителен период, че да предизвика сам по себе си проблеми. Освен това предиобедът след почивните дни е една възможност да споделим с колеги кой къде и как е прекарал празниците, препоръча психологът. Всяка почивка и празник носят свой индивидуален чар, заяви Маргарита Бакрачева, цитирана от дир.бг.

Коментари

Новини Варна