IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
14:30 | 9 юли 2021
Обновен: 18:35 | 25 април 2024

Веган месо – скоро и българско! Какви са предимствата от него за здравето ни?

Какви са предимствата за здравето на растителния хамбургер

По материала работи: Слав Велев
Веган месо – скоро и българско! Какви са предимствата от него за здравето ни?

Снимка: Bloomberg.com

Отглеждането на животни генерира около 15% от всички общи парникови газове. Това е и причината в Западна Европа хората да се преориентират към растителното месо.

"Всяко животно трябва да изяде 7 кг. фураж, за да може генерира около един килограм месо. Със същото количество зърно могат да се нахранят много повече хора. От друга страна при растителното месо зърното се концентрира в протеин, като е нужно 3 кг. зърно за производството на 1 кг. месо". Това обясни Яни Драгов, основател на Smart Organic. 

Яни Драгов смята, че ползите от консумацията на веган месо са по-големи от тези на обикновеното.

"В растителното месо няма холестерол. Протеинът се храносмила лесно за разлика животинския продукт. На тялото ни трябва 72 часа, за да може да храносмила едно месо, при граховият протеин са нужни 3 часа“, обясни Яни Драгов пред bloombergtv.bg .

В България все още няма производител на растително месо, но има проект, който е на финалната права. 

"Надяваме да пуснем продукта до края на другия месец. Той ще бъде направен от грах, като планираме да направим традиционно български вкусове, тъй като при вносните продукти поправките им са съобразени със западните вкусове“, разясни Драгов. 

Коментари

Новини Варна