IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
12:20 | 12 юли 2021
Обновен: 03:55 | 29 март 2024

Във Варна: Роди се първата кукла със специални нужди у нас

Моделът бе представен по пвод 25-годишния юбилей на Карин дом във Варна

По материала работи: Слав Велев
Във Варна: Роди се първата кукла със специални нужди у нас

Карин/Снимка: Карин дом

По случай своя 25-и юбилей центърът за терапия на деца със специални нужди Карин дом във Варна представи кукла със специални нужди.

Куклата е създадена от екипа на Карин дом с помощта на Marty’s Heaven и Малки човеци и всъщност е прототип на съвсем реална историческа личност – Карин - братовчедката на създателя на Карин дом – Иван Станчов. Карин страда от церебрална парализа по рождение (спастична детска диплегия, известна като болест на Литъл).

Надарена със силна воля и решителност в продължение на шест години в Америка. Тя е подложена на безброй клинични тестове. В началото на 1945 г. в Англия продължават ежедневните занимания с упражнения и терапия, включително говорни упражнения. В допълнение, три години по-късно стартира терапия по наскоро разработения метод на Бобат, която води до общо, макар и бавно подобрение. Всъщност Карин е първият пациент на г-жа Бобат в Лондон.

Паралелно с терапията тя е отлична ученичка и взима изпитите си с много добри оценки Карин е любознателно дете, винаги готова за приключения- излети, пътувания, обикаля света заедно със своето семейство, което я подкрепя през целия й живот. Колекцията ѝ със слончета от всички пътешествия е все още в Карин дом и продължава да напомня за едно смело дете, което въпреки церебралната парализа е било с несломим дух. Нейният живот и състрадателност към всеки в нужда са вдъхновили потомствения дипломат Иван Станчов да създаде преди 25 години Фондация Карин дом- организация в подкрепа на специалните деца.

По повод 25-годишния си юбилей, Карин дом решава да се обърне към корените си и да представи двете играчки- куклата Карин и Слончо като знак на съпричастност към децата със специални нужди и начин за разбиране и приемане на различията от техните връстници. Куклата е авторска, единствена по рода си и е създадена от екипа на Карин дом в партньорство с малката българска компания Малки човеци, които освен Карин вече са създали кукла със синдром на Даун и кукла от ромски произход, като до края на годината се очаква да представят още няколко включващи играчки.

„Децата учат чрез играта и общуването с възрастните, точно затова решихме, че тази кукла ще стимулира разговор между родители и деца по темата за специалните деца, а играта може да бъде прекрасен начин за споделяне и приемане. Подобна концепция не е нова за света и отдавна съществуват така наречените inclusive toys (включващи играчки). Ще се учудите как децата спонтанно започват да си играят с „различните“ играчки, без изобщо да повдигнат въпроси или да се учудят, а ако го направят – то каква по-добра възможност да отворите тази тема..“ – споделя за идеята Мая Донева, изпълнителен директор на Карин дом

Първите получили играчката и то като подарък бяха децата, посещаващи терапиите в Карин дом, а подаръкът беше направен по време на тържеството по повод тазгодишния юбилей. За всички останали куклата Карин и нейният приятел Слончо са налични от Семейния онлайн магазин на Карин дом: https://magazin.karindom.org/. Средствата, събрани чрез продажба от магазина помагат за реализирането на терапевтичните програми и кампании на Карин дом.

За Карин дом

Фондация „Карин дом” е една от първите организации в България, която създава алтернативен на институциите модел за услуги и грижа за деца със специални нужди и техните семейства. Основана е през 1996г. от дипломата Иван Станчов, който привлича и вдъхновява дарители и специалисти и повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и класифицирането им като „болни“ и инвалиди. Днес Карин дом получава признание и отличия за своя принос от много български и международни институции и организации. Предлага висококвалифицирана терапия на деца със специални нужди и продължава да подкрепя техните семейства.

Коментари

Новини Варна