IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
14:45 | 21 юли 2021
Обновен: 07:55 | 19 април 2024

На прага на 60-те, а и след тях. Вижте към кои храни трябва да се насочите

От значение за здравето и тонуса ни е храненето да е здравословно

По материала работи: Слав Велев
На прага на 60-те, а и след тях. Вижте към кои храни трябва да се насочите

Навършим ли 60 години е важно с ежедневните хранителни продукти, които консумираме, да подкрепяме сърдечното и мозъчно здраве. Сърдечносъдовите заболявания, уви, са най-често срещаните заболявания в тази възрастова група. От значение за здравето и тонуса ни е храненето да е здравословно, балансирано, като не бива да се пренебрегва и ползата от физическата активност, предаде Bulgaria ON AIR

Обикновено, ако спортуват възрастните от тази група, те се ограничават до малко разходки. Това обаче не е достатъчно и ефективно по отношение превенцията на сърдечносъдовите заболявания. Към ходенето, могат да се добавят бягането и още повече плуването. Силовите упражнения са необходими за костното здраве и са от значение за намаляване ефектите на саркопенията.

Първо правило при храненето, независимо от изброените продукти, е с него да се осигуряват възможно най-богати източници на различни полезни нутриенти.

Към какви храни да се насочите?

1. Богати на белтъчини. С напредването на възрастта енергийните нужди на организма намаляват. Метаболитните процеси в състояние на покой се забавят, но нуждите от протеини се увеличават. Консумацията на богати на тях храни може да намали естествената загуба на мускулна маса, особено характерен за този период от живота. Препоръките на диетолозите са след 60 да се приемат минимум по 1,2 г протеини на килограм телесно тегло на ден. Подходящите храни, с които могат да се набавят тези протеини, са: мазна риба, яйца и млечни продукти. Добре е още сутринта да се поднесе на тялото богата на белтъчини закуска – например омлет с половин филийка пълнозърнест хляб и чаша айрян.

2. Следващата група задължителни храни са богатите на калций и витамин Д. Млякото и млечните продукти са традиционна храна за българските възрастни. Калцият и витамин Д в млякото и сиренето подкрепят костното здраве. Богати на калций обаче са и други храни. Например броколите, листните зеленчуци. Чиата е по-екзотична храна за тези поколения, но все пак включването ѝ в менюто от време на време може да е от полза за организма. Още веднъж, този път заради полезните мазнини в нея, трябва да се добави рибата. Ясно е, че сьомгата е много скъпа за нас, но скумрията също е вариант. Мазната риба е ценна с това, че въздейства и върху възпалителните процеси в тялото, пише puls.bg.

3. Трета задължителна група храни са съдържащите фибри. Фибрите намаляват риска от развитието на редица заболявания като сърдечносъдови, диабет, метаболитен синдром и дивертикуларно заболяване. Фибрите се съдържат в храните от растителен произход, плодове и зеленчуци, семена. Богати на фибри са например малините, зелените листни зеленчуци, лененото семе, овесените ядки, нахут, чиа, киноа и др.

Коментари

Новини Варна