IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
09:50 | 18 август 2021
Обновен: 05:46 | 16 април 2024

Съветът: Със 130 км/ч по аутобана, инак с по литър на всеки 20 км/ч отгоре

Германската организация Tuv Sud и това лято не пропуска да даде ценни съвети

По материала работи: Слав Велев
Съветът: Със 130 км/ч по аутобана, инак с по литър на всеки 20 км/ч отгоре

Германската организация Tuv Sud и това лято не пропуска да даде ценни съвети за икономично шофиране. За някои отдавна знаете, за зруги пък може и да не сте чували, предаде "24 часа".

Основното правило за пестене на гориво е оборотите да бъдат в рамките числото 2000. Ако колата ви е с ръчна скоростна кутия и подминете 2000 об/мин при възможност преминете и на по-висока предавка. Независимо от скоростта винаги е хубаво да карате на възможно по-висока предавка, независимо дали автомобилът е с бензинов или дизелов двигател, с турбо или без. Така ще пестите много гориво.

В града, когато видите червен светофар веднага махнете крака си от педала на газта, а не чакайте последния момент. Не шофирайте по-бързо от 130 км/ч по магистралата дори и да е позволена по-висока скорост. Двигателите на съвремените автомобили са конструирани така, че над тази скорост рязко се повишава разхода на гориво - средно с по литър на всеки 20 км/ч отгоре. Отървете се от ненужните неща в колата, които увеличават теглото.

Допълнителни 100 килограма в автомобила увеличават разхода на гориво с 0,3 литра. Същото важи и за аксесоарите, като допълнителните багажници на покрива на колата и стойките за велосипеди, които нарушават аеродинамиката на автомобила и увеличават разхода на гориво. И накрая - каране само с 0,2 бара с недостатъчно надути гуми увеличава разхода на гориво с цели 10 процента. Особено през лятото, гумите трябва да са надути максимално спрямо това, което пише в книжката за експлотация на дадения модел

Коментари

Новини Варна