IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Лайфстайл
10:20 | 23 септември 2021
Обновен: 16:13 | 25 април 2024

Локвите на пътя увеличават разхода на гориво. Точно с колко ли? Вижте!

Разликата е стряскаща

По материала работи: Слав Велев
Локвите на пътя увеличават разхода на гориво. Точно с колко ли? Вижте!

За никого не е тайна, че заради локвите на пътя разходът на гориво може да се увеличи. Това се дължи на факта, че в подобни условия се увеличава съпротивлението и затова двигателят се нужда от по-високи обороти. Интересно е обаче, с колко точно може да се увеличи разхода, пише Automedia.bg.

В случая експертите от автомобилното издание Aif са провели експеримент с кросоувъра Dacia Duster, който е оборудван с 1,3-литров бензинов турбомотор и вариаторна скоростна кутия. В сухо време при пътуване по равен асфалт със скорост 80 км/ч разходът на гориво е точно 6,0 л/100 км.

Ако скоростта бъде увеличена до 90-100 км/ч, то вече двигателят харчи около 7,5 л/100 км, а при движение със 120 км/ч разходът на гориво скача до над 10 л/100 км. Резултатите на мокър път обаче са доста изненадващи, тъй като заради водата под колелата съпротивлението се увеличава и колата харчи с 40% повече.

Оказва се, че при движение по силно наводнен път със скорост до 90 км/ч Duster изразходва повече от 12 л/100 км. При това експертите съветват при подобни условия да не се развиват подобни скорости, защото още при 70 км/ч се появява аквапланинг, а той е много опасен за автомобилите с две задвижващи колела.

Още новини от света на колите четете на Automedia.bg

Коментари

Новини Варна