IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Лайфстайл
14:15 | 8 октомври 2021
Обновен: 23:23 | 24 март 2024

Как да пестим горивото в колата ни, когато цената му се покачва? (II част)

Съвети от Съюза на българските автомобилисти

По материала работи: Слав Велев
Как да пестим горивото в колата ни, когато цената му се покачва? (II част)

Снимка: СБА

Продължаваме с ценни съвети, с които да намалите разходите за гориво и да увеличите пробега – особено наложителна мярка при увеличаващите се цени на бензина и дизела. Най-ефективният начин да спестите пари за гориво е да изразходвате възможно най-малко от него. Има редица трикове и техники, които можете да използвате, за да постигнете тази цел. Някои от тях са по-ефективни от други, но всички те водят до определена разлика в икономията на гориво, така че си струва да опитате, а по-възможност и да ги комбинирате, спрямо ситуацията:

Карайте възможно най-плавно, навсякъде. Това не означава да шофирате със скорост наполовина от ограничението за дадена отсечка, да пречите на всички останали и да забавяте движението, което е погрешно и от гледна точка на безопасността! Това, което трябва да правите е да натискате газта плавно и да сменявате предавките малко по-рано – оборотомера ще ви помогне. Но и не твърде рано, за да тормозите двигателят защото ефекта ще бъде обратен на търсения и тогава ще изгорите повече гориво.

При автомобили с ръчна скоростна кутия не е необходимо да използвате всяка предавка при ускоряване или превключване на по-висока скорост. Опитайте да пропуснете трета и да преминете от втора на четвърта, или от първа на трета предавка, и така нататък. При автоматична трансмисия е най-добре да оставите скоростната кутия да свърши работата вместо вас, въпреки че при внимателно използване на педала за газта, тя автоматично ще се превключи по-рано и в резултат двигателят ще изгори по-малко гориво.

Спирайте възможно най-внимателно и не прекалявайте със спирачките, дори когато напълно спирате на кръстовището или светофара. Защо това има значение за разхода? Двигателите с вътрешно горене използват най-много гориво, когато ускоряват. Затова, когато спирате рязко и след това трябва да ускорите отново, за да се движите наравно със заобикалящия трафик, ще изразходвате повече гориво, отколкото ако контролирате скоростта, с която се движите. Тук трябва да отбележим, че дори и професионалните автомобилни състезатели използват подобни техники, за да преминат по-бързо през завой на писта. Но не пренебрегвайте правилата за движение по обществени пътища – те изискват безопасността, а не скоростта да бъдат приоритет за водачите на ППС. Затова оставяйте достатъчно пространство между вас и превозното средство отпред. Дистанцията ще ви даде необходимото време, за да разберете дали наистина трябва да спирате или просто да свалите крака си от газта за няколко секунди, за да намалите леко скоростта. Друго умение, което можете да използвате, ако шофирате автомобил с ръчна скоростна кутия, е обратно на описаното във втора точка. А именно да намалявате предавките към по-ниска, което ще ограничи скоростта, без да се налага да използвате спирачките – съответно ще ги износвате по-бавно. Тук отново трябва да си помагате с оборотомера, за да си гарантирате плавно движение.

Планирайте добре пътуванията си. Наличието на сателитната навигация е невероятно улеснение. Но ако ви предстои дълго пътуване се подсигурете допълнително като проверите новините за пътната обстановка и се осведомите дали участък от предпочитания от вас маршрут е затворен за ремонт. Ако се налага да използвате обходен маршрут, който преминава през множество населени места, дали не е по-добре да минете по избрано от вас алтернативно трасе вместо от там, откъдето ще бъде пренасочен целия трафик? Онлайн лесно може да проверите и с колко километра ще се удължи пътуването и да изчислите предполагаемия разход.

Бъдещето на автомобилния транспорт изглежда принадлежи на електромобилите. Но ако не сте готови за чак толкова голяма промяна или липсата на зарядни станции ви притеснява, може би е добре да заложите на хибрид следващия път, когато купувате нова кола. Най-добрите модели са наистина много ефективни, като изгарят значително по-малко гориво, а производителността им е съизмерима с тази на обикновените бензинови или дизелови превозни средства, с които всички сме свикнали. Но не изключвайте и електрическите коли. Опитайте един тест драйв, обмислете наистина добре реалистичните експлоатационни разходи за пет години напред, а не само за една и преценете дали електрическия автомобил няма да се впише по-добре във вашия начин на живот.

Не забравяйте за малките, но прагматични подробности по возилото. Проверявайте редовно налягането в гумите си, свалете багажника на покрива, ако няма да го използвате през идните месеци и премахнете всеки излишен товар от автомобила.

Ако шофирате, предимно извънградско и често използвате круиз контрол, в последната част от статията ще разберете, могат ли тези системи да намалят от разходите за гориво.

Коментари

Новини Варна