IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Лайфстайл
10:30 | 26 ноември 2021
Обновен: 09:49 | 16 април 2024

С падането на живака, колата не бива да чака. Да я подготвим в 8 стъпки

Oт десет дни насам Пътна полиция глобява

По материала работи: Слав Велев
С падането на живака, колата не бива да чака. Да я подготвим в 8 стъпки

С падането на живака в термометрите по-близо до нулата, шофьорите трябва да подготвят автомобила си за зимата, за да са спокойни на пътя през студените месеци. Още повече, че от десет дни Пътна полиция глобява за неподходящи гуми или неизправни светлини и чистачки, пише "Монитор".

Ето няколко съвета за зимната подготовка на автомобила: 

1. Гуми

Гумите трябва да са подходящи за зимни условия. По закон, през студените месеци, колите трябва да са снабдени със зимни гуми или такива, чиято дълбочина на протектора е не по-малка от 4 мм. Зимните имат по-различна каучукова смес и специфичен рисунък на протектора, заради което са много по-ефективни при сняг, поледица и ниски температури. Те са по-меки и еластични и в студа имат по-добро сцепление, отколкото при летните, които пък при ниски градуси стават по-твърди, което влияе на спирачния път. Освен това каучукът се втвърдява и напуква със стареенето и затова специалистите съветват гумите да се сменят максимум през 5 години, дори да не са износени. Друго нещо, което трябва да проверят водачите е налягането на гумите, което трябва да се поддържа в оптималните му граници, тъй като всяко понижаване на температурите му се отразява.

2. Акумулатор

Акумулаторът е най-чувствителният елемент на автомобила при ниските температури през зимата и задължително трябва да се провери състоянието му, като при необходимост трябва да се купи нов или да се зареди. Важно е също клемите да се поддържат чисти от окис и корозия и да контактуват добре, в случай, че се наложи аварийно зареждане.

3. Светлини

Изправността на осветителната система на автомобила е много важна през зимата, когато видимостта е намалена. Късите и дългите светлини, габаритите, стоповете и мигачите трябва да са наред. Фаровете трябва да са добре регулирани, а резервната крушка в жабката би осигурила допълнително спокойствие.  

4. Чистачки и течност за чистачки

Работата на чистачките не бива да се подценява, тъй като при зимното шофиране, те се използват постоянно заради водата, калта и смесите, с които се обработват пътищата. Трябва да се провери дали не са за смяна, защото през лятото гумата се поврежда и може да „мажат”. Казанчето пък трябва да се напълни със зимна течност за чистачки, която не замръзва. Ако тя е концентрат, се разрежда според указанията на производителя.

5. Антифриз

Преди да настъпи зимата е необходимо да се провери нивото на антифриза и ако не е достатъчно, да се долее. Важно е обаче да се убедите още, че ангифризът няма да замръзне. В домашни условия най-лесно проверката може да се направи като се издърпа малко количество от течността със спринцовка, която се остави за едно денонощие във фризера. Ако след това съдържанието не се е сгъстило драстично, може да се кара спокойно.

6. Гумени уплътнения

Гумените уплътнения може да замръзнат при отрицателни температури. Затова се препоръчва обработването на уплътненията на вратите и багажника със предназначена за тях смес или спрей. Намазването с течен парафин би имало същия ефект срещу залепването на вратите.  

7. Масло и филтри

Преди настъпването на студа е желателно да се провери дали маслото не е за смяна, тъй като при ниски температури то се сгъстява. Добре е да сменят също горивния и въздушния филтър, за да не се затормозява допълнително работата на двигателя и за да се осигури добре функциониращо парно.

8. Свещи

Подгревните свещи са изключително важни при паленето на автомобила при минусови температури. Проверката им става в сервиз, като е желателно, ако е необходима смяна, да се подменят всичките.  

ЕКСТРИ: Боята, стелките и горивото

Лугата, с която се обработват пътищата, уврежда боята на автомобила. Това може да се избегне като преди зимния сезон автомобилът се ваксира. За да се защити боята и лаковото покритие се препоръчва и по-често миене на колата.  

Желателно е текстилните стелки да се сменят с гумени, които освен, че се почистват по-лесно, не позволяват просмукването на влага в пода на автомобила. Тя пък може да създаде проблеми с електрониката и да увеличи запотяването на стъклата.

Хубаво е през зимата нивото на резервоара да се поддържа поне на половина. Така в случай, че закъсате и се наложи да чакате помощ, няма да стоите на студено.  

Какво трябва да имаме в багажника:

-Четка/метличка за сняг и стъргалка за лед.  

-Резервна течност за чистачките.

-Кабели за подаване на ток.

-Вериги за гуми

-Въже за дърпане.

Коментари

Новини Варна