IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Лайфстайл
14:30 | 15 декември 2021
Обновен: 13:10 | 27 март 2024

"Моторна спирачка" - чували ли сте за този трик при спускания на колата?

Пускането "на скорост" удължава живота на агрегатите и пести гориво

По материала работи: Слав Велев
"Моторна спирачка" - чували ли сте за този трик при спускания на колата?

Има много трикове за шофиране, които могат да ви помогнат да постигнете конкретен резултат по отношение на шофирането на дадено превозно средство, като по този начин подобрявате живота на отделни възли и агрегати и намалявате натиска върху портфейла си. Днес ще говорим за един наистина универсален трик, който ще ви помогне да спестите както от ресурса на скоростната кутия, така и да намалите разхода на гориво, пише AutoMedia.

За какъв универсален трик говорим? Разбира се, използването на мотора, като спирачка. Днес някои млади водачи дори не знаят какво е това. Припомняме, че спирането с двигателя се случва, когато педалът на газта е напълно отпуснат, а автомобилът е на по-ниска предавка. Въпросът е, че в такава ситуация, вече не двигателят върти колелата, а колелата "въртят" двигателя, като губят натрупаната кинетична енергия. В резултат на това колата постепенно намалява, докато оборотите на двигателя паднат до минимум.

В бензиновите мотори така наречените "помпени загуби" поемат основната работа по спирането с двигателя. При дизеловите агрегати спирането най-често възниква поради много по-високата степен на компресия в цилиндрите. В повечето случаи спирането с дизеловия двигател е по-добро от това при бензиновия. Сега обаче нека поговорим за тънкостите.

Ако системата на картера е напълно функционираща и достатъчно чиста, няма да се увеличи консумацията на масло на празен ход. Във всички останали случаи моторът ще изразходва значително повече лубрикант. Особено когато вентилационната система не работи. Разходът на гориво обаче е минимален, тъй като от 80-те години на миналия век почти всички превозни средства са оборудвани с устройства, които предотвратяват увеличения разход на гориво на празен ход поради действието на дроселовата клапа.

Още новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

анонимен ( преди 2 години )
А какво става със съединителя особено ако е леко захабен оставаш по бързо без него
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 0
nklgnv@gmail.com ( преди 2 години )
Ейййййй ти направо откри Америка!!!! Някой хора не могат да се усетят, колко са жалки!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна