IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Лайфстайл
10:00 | 4 януари 2022
Обновен: 09:23 | 2 май 2024

Попзафиров и партията му шах с премиера. Мечтите на един петокласник

Данаил е един от перспективните млади шахматисти на България

По материала работи: Слав Велев
Попзафиров и партията му шах с премиера. Мечтите на един петокласник

Партия шах с премиера. Само на 10 години Данаил Попзафиров вече може да се похвали с този опит и то в новогодишната нощ.

Петокласникът е един от перспективните млади шахматисти на България и до момента е седемкратен републикански шампион и два пъти европейски вицешампион. В новогодишното си послание премиерът Петков заяви, че държавата ще помага за развитието на талантливите деца и ще се стреми те да остават в България, предаде Bulgaria ON AIR.

Данаил се увлича по шаха още от 4-годишен и оттогава тренира усилено. В момента е в пети клас и вече има титли от републикански, европейски и световни турнири.

"Аз съм бил при двама треньори - Венета Петкова от ШК "Елит" и гросмайстор Трайко Недев. Ние с Трайко Недев тренираме онлайн. Печелил съм много състезания и през последните една-две години не играя с деца, освен на републикански, европейски или световни. Играя само срещу възрастни", сподели Данаил.

"Брат му го запали. Той много искаше да бъде записан и да играе шах", сподели майка му Наталия Атанасова.

Ден преди 31 декември от администрацията на Кирил Петков потърсили момчето, за да участва в новогодишното обръщение на премиера.

"Определено се изненадахме, защото не е само Дани. Талантливите деца на България са страшно много. Тази чест, която му оказаха, определено много ни зарадва", добави тя.

"Разбрах един ден по-рано, че ще ходя да играя с премиера, както и че с мен ще направи новогодишно обръщение. Бих го още на първата партия. Не ми се стори много труден противник, но не е и лесен", разказа петокласникът.

Посланието на премиера в новогодишната нощ бе, че държавата трябва да пази и развива талантливите си деца.

"Много се гордея, че всъщност България има такива таланти като него. През 2022 година една от целите ни е да запазим и да растем с този тип таланти заедно, за да може тези хора да не отиват навън да се развиват, а да прославят България с победите си", изтъкна министър-председателят Кирил Петков.

Дани споделя, че най-голямата му мечта е да стане гросмайстор и сред най-добрите шахматисти в света.

Вижте повече в репортажа

Коментари

Новини Варна